Metro će u sklopu sveobuhvatne inicijative Metro Plastics do 2025. implementirati mjere za smanjenje količine plastike koju svakodnevno koristi u različitim segmentima poslovanja. Suradnja Metroa s milijunima kupaca iz HoReCa sektora, koji se uvelike oslanjaju na korištenje proizvoda od jednokratne plastike, inicijativi tvrtke pruža priliku za kreiranje budućnosti bez korištenja konvencionalne jednokratne plastike na globalnoj razini.

Reduciranjem ambalažnog otpada, optimizacijom logističkih procesa, povećanjem učinkovitosti transporta, unapređenjem procesa gospodarenja otpadom te razvojem pakiranja proizvoda vlastite marke, Metro će u svakodnevnom poslovanju u 35 zemalja jednokratnu plastiku zamijeniti održivim alternativama.

Razvojem i osiguravanjem alternativnih rješenja koja se mogu reciklirati, koristiti za kompost ili koristiti višekratno te podrškom tijekom procesa zamjene, Metro će kupcima omogućiti da u vlastitom poslovanju jednokratnu plastiku zamijene održivim alternativama.

Osim suradnje s kupcima, Metro će poseban fokus staviti na jačanje globalne solidarnosti te dijaloga sa zainteresiranim stranama, počevši od proizvođača do znanstvene zajednice, europskih i državnih institucija, sve do tvrtki za zbrinjavanje otpada i nevladinih organizacija.

“Za Metro, održivo poslovanje ne obuhvaća brzinska rješenja, već sistematski rad s ciljem pozitivnih promjena. Važni elementi takvog djelovanja su široki raspon ponude alternativa konvencionalnoj plastici i svjesno zagovaranje zatvorenih ciklusa različitih materijala”, naglasio je Heiko Hutmacher, član Uprave Metroa AG zadužen za održivost.

Imajući na umu izazove vezane za rasipanje resursa radi proizvoda za jednokratnu upotrebu i povećanje količine plastičnog otpada u prirodi te u moru Metro od 2014. aktivno radi na optimizaciji pakiranja proizvoda vlastite marke, a taj proces podržan je na razini 12 zemalja u kojima tvrtka posluje. Proizvodi vlastite marke čine 17 posto asortimana Metroa, a do danas je 11.000 proizvoda vlastite marke podvrgnuto provjeri optimizacije pakiranja.