Prema godišnjim financijskim rezultatima Metroa AG, u poslovnoj godini 2018./2019. kompanija je u veleprodajnom segmentu ostvarila rast like-for-like prodaje od 2,4 posto te ona iznosi 29,9 milijardi eura, objavili su. Radi se o najboljem godišnjem rastu Metro veleprodajnog segmenta u posljednjem desetljeću koji je u protekloj poslovnoj godini dodatno učvrstio svoje strateško usmjerenje na ključne skupine kupaca u HoReCa sektoru te na neovisne trgovce.

“Veleprodaja je bila naš početak, veleprodaja je i naša budućnost. Ostvarili smo značajan napredak u tom segmentu u protekloj poslovnoj godini i postigli najbolji rast u posljednjih 10 godina. Like-for-like prodaja snažno je rasla kod ključnih skupina kupaca. U HoReCa sektoru like-for-like prodaja rasla je za 4,5 posto, a prema neovisnim trgovcima za 5,1 posto”, naglasio je Olaf Koch, predsjednik Uprave Metro AG.

Jedan od najbrže rastućih stupova Metro veleprodajnog segmenta je Franšizni program koji podržava male neovisne trgovce koji posluju pod lokalnim brendovima, većinom u istočnoj Europi. Ukupna mreža partnera, malih neovisnih trgovaca, u 2018./2019. se proširila za 15 posto te trenutno broji 7.500 prodavaonica u kojima su primjetni značajno povećani volumen i učestalost kupnje u Metrou zahvaljujući bliskom partnerstvu.

Prodaja putem dostave i dalje snažno raste te je ostvarila 4,6 milijardi eura što predstavlja povećanje od 9,2 posto u odnosu na prethodnu godinu te sada čini 17 posto ukupne prodaje kompanije. U protekloj poslovnoj godini otvorena su tri nova veleprodajna centra i to u Hrvatskoj, Rusiji i Turskoj. Globalna mreža Metro veleprodajnih centara sastoji se od 678 tržišta te zapošljava više od 100.000 ljudi.

Tvrtka je također objavila kako očekuje da će prodajom posrnulog lanca hipermarketa Real i većinskog udjela u kineskom poslovanju ubilježiti prihod od 1,5 milijardi eura. Prošlog tjedna kompanija je izvijestila o početku pregovora s konzorcijem koji čine X+Bricks i SCP Group o prodaji lanaca hipermarketa Real.

U listopadu su s kineskom maloprodajnom tvrtkom Wumart dogovorili prodaju udjela u poslovanju u Kini. Obje transakcije trebale bi biti zaključene uskoro, poručili su u srijedu iz Metroa.

Kompanija je u proteklim godinama počela prodavati imovinu koja nije dijelom njezinog temeljnog poslovanja kako bi se fokusirala na cash-and-carry poslovanje u Europi, specijalizirano za opskrbu hotela, restorana i neovisnih trgovaca.