metro-hq-ftdKompanija je u prva tri mjeseca zabilježila neto gubitak od 82 milijuna eura. U istom razdoblju lani poslovala je s neto gubitkom od tri milijuna eura

Njemački maloprodajni div Metro izvijestio je u četvrtak da je u prvom tromjesečju zabilježio neto gubitak unatoč blagom povećanju prihoda, ukazujući na tešku gospodarsku klimu i najavljujući smanjenje broja zaposlenih.

Kompanija je u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježila neto gubitak od 82 milijuna eura. U istom razdoblju lani poslovala je s neto gubitkom od tri milijuna eura. Negativan rezultat zabilježen je i u stavci EBIT-a, i to u iznosu devet milijuna eura, u usporedbi s pozitivnih 142 milijuna eura EBIT-a u istom razdoblju lani.

Prihodi su povećani za 2,2 posto i iznosili su 15,6 milijardi eura.

Gledajući cijelu 2012., kompanija je priopćila da očekuje povećanje prihoda i otprilike jednaku dobit kao i prošle godine.

Metro obuhvaća maloprodajne lance Metro Cash & Carry, Real, Saturn i Media Markt, te robne kuće Galeria Kaufhof, a tumači da su na rezultate utjecala velika ulaganja i troškovi širenja.

Stoga sada izvršni direktor Olaf Koch najavljuje uštede u visini 100 milijuna eura.

“Definitivno ćemo morati smanjiti broj zaposlenih” u Njemačkoj, rekao je Koch, dodavši da će mjere biti “bolne”. Nije ulazio u detalje ali je napomenuo da će kompanija predstaviti odgovarajući plan u idućih tri do šest mjeseci.

Metro Grupa zapošljava oko 280.000 ljudi širom svijeta, uključujući 4.000 u sjedištu u Duesseldorfu.

Najavljuju i da će odustati od planiranog širenja, konkretno na indonezijsko tržište, te da će se koncentrirati na tržišta gdje već posluju. U planu je i 10-postotno smanjenje ulaganja, na 1,8 milijardi eura. (H)