Microsoft bilježi rast prihoda, najviše od clouda

microsoft-logo-ulaz-midiTvrtka Microsoft Hrvatska u četvrtak je u Zagrebu na Danu partnera okupila više od 150 predstavnika partnerskih tvrtki, ističući poraste u poslovanju te važnost više od tisuću partnera u Hrvatskoj za poslovanje tvrtke i digitalnu transformaciju gospodarstva i društva čime Hrvatska prati svjetske trendove.

“Za Microsoft Hrvatska protekla je fiskalna godina, koja traje od 1. srpnja prošle do 31. lipnja ove godine, bila izvrsna po svim parametrima, što bez odlične suradnje i aktivnosti partnera ne bi uspjeli”, naglasio je direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković, potkrijepivši to i podacima da su prvi u Microsoftovoj regiji tzv. multicountry Europe (15 zemalja) po prodaji Officea 365, da u toj regiji imaju najboljeg telekom partnera u regiji HT, a partnerska tvrtka Span je za rješenje Emily dobila priznanje partnera godine.

Microsoft Hrvatska je u toj protekloj godini zabilježila rast prihoda od Officea za 18,6 posto, od Windowsa 11,3 posto, a od Windows servera 36,5 posto, a Vidaković ističe kako je Microsoftu najveći rast u zadnje dvije godine, od čak 250 posto, donio cloud.

To je označio i najvećim svjetskim trendom koji i hrvatskim kompanijama nudi brojne pogodnosti za veću produktivnost, brzinu, skalabilnost i manje troškove, a od tisuću njegovih partnera u Hrvatskoj gotovo 300 ih je ili 55 posto više ih je prodalo bar jednu cloud licencu.

“Cloud je budućnost i što prije to shvatite vi kao naši partneri te druge tvrtke i institucije to će biti dobro za sve. Iako to ima i svojih posljedica, poput onih da se u svijetu u IT i drugim industrijama sve više otpuštaju hardver inženjeri, budući da ih korisnici više ne trebaju toliko kao prije, kao ni sav silni hardver, cloud ili IT usluge u oblaku na udaljenim serverima ipak daju dovoljno podrške i pohrane, a korisnici svojim podacima mogu pristupati s bilo kojeg uređaja i bilo gdje”, istaknuo je Vidaković.

Kako je jedna od glavnih tema Dana partnera bila digitalna transformacija, Vidaković je naglasio da, unatoč svim problemima, sporosti državne i lokalne administracije, u Hrvatskoj ipak u tim smislu vidi dobru perspektivu, što zbog toga što je to neizbježan proces koji se događa u cijelom svijetu, a što zbog mladih, pametnih, kreativnih i inovativnih ljudi kojih u Hrvatskoj ima, i čije ideje i rješenja itekako nalaze svoj put i izvan Hrvatske.

“Gotovo 90 posto predsjednika uprava iz svijeta slažu se da bez digitalnih tehnologija i transformacije njihove kompanije neće preživjeti, a digitalne tehnologije imaju rješenja i za sve društvene segmente uslijed čega se i države mijenjaju, građani žele bolje i brže usluge i to ne može nitko zaustaviti”, kaže Vidaković.

Vidaković i direktor Microsofta za središnju i istočnu Europu Erwin Hartenberg na skupu su istaknuli da nitko ne može više raditi ni kao prije godinu dana, a kamoli kao prije pet, deset ili više godina, jer su modeli poslovanja, prihodovanja i opstanka sasvim drugačiji i stalno se mijenjaju i nadograđuju. Hartenberg je naglasio i da se, uslijed digitalnih promjena, svijet već ‘debelo’ nalazi u četvrtoj industrijskoj revoluciji, ali i da je u svemu najveći problem, ili, kako je rekao – ‘usko grlo’ nedostatak mašte u organizacijama, a ne tehnologija i njena primjena.

O digitalnoj transformaciji na skupu su govorili i predstavnici nekoliko hrvatskih kompanija, koji su se složili da je u društvu i gospodarstvu potrebno ubrzati procese odlučivanja, jače poticati inovacije i jačati svijest stanovništva o prednostima koje njihovim životima donosi tehnologija. Političarima i budućoj vladi Vidaković je poručio da obvezno i pod hitno treba uvesti informatiku u obrazovanje od prvog razreda osnovne škole, kao i da brže donose odluke. (lider.media)