gordan-maras-pz-marina-trogir-midiMinistar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je položio kamen temeljac za izgradnju novog poslovno-proizvodnog središta za otkup i preradu domaćih maslina Poljoprivredne zadruge Marina u istoimenom mjestu kod Trogira, investiciju vrijednu 30 milijuna kuna.

Ministar Maras je istaknuo kako ova investicija pridonosi pripremanju hrvatskih kapaciteta i proizvodnje za veliko tržište Europske unije čiji će dio Hrvatska biti kada za godinu i pol kada postane članicom EU-a.

Podsjetivši kako je i dosadašnja Vlada poticala zadrugarstvo uloživši u njega u posljednjih nekoliko godina 100 milijuna kuna, ministar Maras je najavio da će i nova Vlada nastaviti takav angažman.

Ministarstvo poduzetništva i obrta posebno će raditi na programima razvoja zadrugarstva jer to vidimo kao šansu da dio proizvodnje, pogotovu poljoprivredne, opstane i bude još kvalitetnije kada uđemo u EU, kazao je Maras, dodavši kako je nužno pomoći svima onima koji žele hrvatske proizvode plasirati na veliko europsko tržište.

Naglasio je kako malo i srednje poduzetništvo, zadrugarstvo i obrt vidi kao dobru šansu i za zapošljavanje u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, pogoni novog poslovno-proizvodnog središta Poljoprivredne zadruge Marina bit će otvoreni u kolovozu ove godine.

Poslovno-proizvodno središte ove poljoprivredne zadruge, kako je rečeno na prezentaciji prije polaganja kamena temeljca, bit će površine veće od 4.000 metara četvornih u tri etaže. Većina tog prostora bit će namijenjena za otkup i preradu domaćih maslina, proizvodnju, pakiranje i skladištenje domaćeg maslinovog ulja te preradu smokava i rogača.

U novi poslovno-proizvodni objekat, u sklopu Gospodarske zone općine Marina, premjestit će se i sadašnja uljara iz centra tog mjesta koja se ondje nalazi još od 1939. godine.

U novosagrađenom objektu bit će i najveće skladište domaćeg maslinovog ulja u Hrvatskoj, kapaciteta 300.000 litara, rečeno je.

U sklopu objekta bit će i reprezentativna kušaonica i kongresna sala sa 200 sjedećih mjesta te nova upravna zgrada. Novo poslovno-proizvodno središte Poljoprivredne zadruge Marina nalazit će se tik uz Jadransku magistralu. (H)