zelje-glavncie-midiMinistarstvo poljoprivrede izvijestilo je u subotu da će, zajedno s Udrugom proizvođača povrća i voća “Zeljari”, razmotriti prigovor koji je Slovenija uputila na registraciju naziva “Varaždinsko zelje”.

“Varaždinsko zelje” trebalo je do kraja 2015. biti upisano kao hrvatski autohtoni proizvod, sa zaštićenom oznakom izvornosti na razini EU, no, na taj zahtjev vidovečke udruge “Zeljari” stigao je prigovor iz Slovenije pa je proces zaustavljen odnosno Europska komisija pozvala je hrvatsku i slovensku stranu “na sporazum” u roku tri mjeseca.

Iz Ministarstva poljoprivrede su u priopćenju objasnili cijeli proces zaštite naziva “Varaždinsko zelje” koji je počeo još u svibnju 2011. kad je vidovečka udruga “Zeljari” podnijela zahtjev za zaštitu naziva, a u studenome iste godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti, čime je naziv’ Varaždinsko zelje’ postao zaštićen u Hrvatskoj.

“U lipnju 2013., Ministarstvo poljoprivrede je uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva ‘Varaždinsko zelje’ oznakom izvornosti na razini EU. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Komisija je 7. srpnja 2015. objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva ‘Varaždinsko zelje’ čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora”, navodi Ministarstvo koje je lani u listopadu dobilo i obavijest Komisije o zaprimljenom prigovoru Republike Slovenije koja je u prosincu poslala i obrazloženje izjave o prigovoru.

Europska komisija je obrazloženu izjavu o slovenskom prigovoru uputila Ministarstvu poljoprivrede 28. siječnja te je i Sloveniji, kao prigovaratelj, i Hrvatskoj kao podnositelju zahtjeva uputila poziv na sudjelovanje u postupku za postizanje sporazuma u roku od tri mjeseca.

Ako sporazum ne bude postignut u tom roku, isti se može produljiti za još najviše tri mjeseca. Hrvatska mora EK izvijestiti o rezultatima tok postupka najkasnije u roku od jednog mjeseca od isteka roka za postizanje sporazuma, stoji u priopćenju.

Obrazložena izjava o prigovoru trenutno je u fazi razmatranja u Ministarstvu poljoprivrede i Udruzi proizvođača povrća i voća “Zeljari” iz Vidovca, a o detaljima prigovora i daljnjim radnjama izvijestit će nakon što stručne službe zajedno s udrugom proizvođača analiziraju navode slovenske strane, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede. (SEEbiz.eu/Hina)