Ministarstvo poljoprivrede ponovno je danas pozivalo proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku mlijeka, a navode kako je isporuku obustavilo manje od 10 posto proizvođača te da je stanje na tržištu stabilno i da neće doći do nestanka mlijeka na policama.

Mmlijeko-proizvodnja-midi2inistarstvo poljoprivrede u današnjem priopćenju ponovo apelira na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru. U resornom ministarstvu su uvjereni da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu. Navode kako je, prema trenutnim informacijama s terena, isporuku obustavilo manje od 10 posto proizvođača mlijeka.

Podsjećaju kako će u srijedu na Savjetu za praćenje stanje u mljekarskom sektoru biti prezentiran ‘mliječni paket’, te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

‘Mliječni paket’ ključni je dokument koji će biti usuglašen s mljekarskim paketom EU, a njime bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu.

Cilj ‘mliječnog paketa’ je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske. Njime će se urediti korektni poslovni odnos proizvođača i otkupljivača pri čemu će proizvođačima dati kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima.

Ministarstvo i dalje, kako navode, intenzivno radi na mjerama kojima bi se pomoglo sektoru govedarstva.

Mjere koje su već poduzete su isplate još dvije rate za mlijeko za 2012., koje su neka vrsta avansa isplate potpora, zatim cijeli paket mjera kroz HBOR-a vezano uz moratorij za kredite po operativnim programima, dok je prošli tjedan u Saboru usvojen novi Zakon o potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je definirano da postoje specifična plaćanja za osjetljive sektore, a tu spada i sektor govedarstva.

Za proizvodnu 2012. u okviru sredstava proračuna za potpore u poljoprivredi, pronađena je mogućnost da se iznađe dodatnih 167 milijuna kuna potpora za mliječne krave, krave dojilje i tovno govedarstvo, napominju iz Ministarstva.

Od početka ove godine, Agencija za plaćanje je za sektor mljekarstva isplatila 178,7 milijuna kuna, dok danas kreće isplata dvije rate za mlijeko u iznosu od 54,6 milijuna kuna, navode iz ministarstva.

Ističu i kako je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu u završnoj fazi izrade, a zbog razumijevanja stanja u stočarskom sektoru napravljena je analiza prema kojem je tom sektoru potrebno dodatnih 120.000 hektara zemljišta te će njihovo stavljanje u funkciju biti prioritet Ministarstva kada zakon stupi na snagu.

Ponavljaju kako negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se događa u zadnja dva do tri mjeseca, kako je u 2011. godini 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to su učinile 963 farme. Proizvodnja u 2011. je iznosila 626 tisuća tona mlijeka, pri čemu je više od 90 posto EU kvalitete. (H)