Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH u narednom periodu postati regionalni lider u proizvodnji i izvozu malina.

maline-plantaza-BiH-midi“Vanjskotrgovinska bilanca u proizvodnji malina prešla je 50 milijuna KM i mislim da će se vrlo brzo udvostručiti jer za to imamo jako povoljne uvijete”, rekao je Šarović u Doboju, nakon ceremonije otvaranja hladnjače firme Euro stil, koja posluje u okviru Hifa-oil grupacije. Šarović je naveo da je riječ o važnoj investiciji za grad Doboj i čitavu regiju.

Hladnjača Euro stil će zahvaljujući kapacitetu od 2.000 tona skladištenog prostora, biti lider u proizvodnji i plasmana voća na domaće i inozemno tržište.

On je istakao da resorno ministarstvo podržava ove i slične aktivnosti, jer grad Doboj s općinom Tešanj i okolnim lokalnim zajednicama može biti motor razvoja BiH.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da će grad subvencionirati s 10 posto cijene po prodanom kilogramu proizvoda koje poljoprivrednici budu predavali u hladnjaču Euro stil.

Direktor poduzeća Euro stil Kemal Mujkanović rekao je da je hladnjača ima najsuvremeniju opremu i da je po standardima ISOO I HASAP.

On je istakao da je hladnjača već počela s radom i da je fokus na bobičastom voću, te da će u skladu s potrebama tržišta uvesti i druge kulture.

Mujkanović navodi da je cilj poduzeća izvoz krajnjih proizvoda, a ne sirovine.

Kooperanti su iz Republike Srpske i Federacije BiH, a kupci iz zemalja EU. Za potrebe hladnjače stalno je zaposleno oko 60 radnika. (klix.ba)