Mirna znatno smanjila gubitak u prvom kvartalu

Tvrtka koja se bavi ulovom, preradom i prometom ribom i ribljim prerađevinama, Mirna d.d. u prvom je tromjesečju ostvarila neto gubitak od 501 tisuću kuna, što je smanjenje gubitka u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je iznosio 1,59 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća Mirne objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Uz smanjenje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani, iz rovinjske Mirne ističu kako je ostvareni gubitak manji od planiranog za prvo tromjesječje ove godine. Ukupni prihodi Mirne u prvom su tromjesečju iznosili 7,88 milijuna kuna i povećani su za 37,5 posto. Ukupni prihodi veći su za 2,15 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje lani, a na to je, kako se ističe u obrazloženju Uprave, najviše utjecao rast prihoda od prodaje u izvozu.

Prihodi Mirne od prodaje u inozemstvu u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 4,6 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani porasli su za 55,4 posto. Prihodi od prodaje u zemlji pak smanjeni su za 21 posto i iznose 1,6 milijuna kuna. Mirna je u prvom tromjesečju povećala i ukupne rashode, za 14,4 posto, na 8,38 milijuna kuna.

Rast rashoda iz Mirne objašnjavaju povećanjem materijalnih troškova za 18 posto, povećanja troškova osoblja za 5 posto i povećanja ostalih troškova poslovanja.

Iz rovinjske tvrtke napominju da je Mirna izložena riziku promjena kamatnih stopa i valutnom riziku promjena tečaja prema kuni po kreditnim obvezama s valutnom klauzulom i poslovanja s inozemstvom.

Uprava Mirne ističe da kontinuirano rade na prilagodbama poslovanja i rezultata tvrtke novim tržišnim uvjetima kroz unapređenje efikasnosti poslovnih procesa, smanjenju troškova poslovanja te povećanju likvidnosti.

Pred završnom je fazom ulaganje u prilagodbu proizvodnih pogona sukladno normama EU-a, naglašavaju iz Mirne. (H)