Mlijeko – udio trajnog mlijeka veći od 70%

Ova kategorija obuhvaća sve vrste mlijeka, svježa i trajna, bez obzira na okus, dodatke ili vrstu mlijeka. Proizvodi tipa Milk shake i Ice Coffee ne ulaze u ovu kategoriju.

Važno je napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena veleprodaja, institucionalna prodaja i cash&carry.

U proteklih 12 mjeseci (zaključno sa srpnjom 2009.) MEMRB procjenjuje da je kroz kanale maloprodaje prodano  203 milijuna litara mlijeka, čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 1,2 milijardi kuna.

Kategorija mlijeka može se podjeliti na dva glavna segmenta svježe mlijeko i trajno mlijeko, a onda se oni još mogu podjeliti s ozbirom da li su mlijeka obična, funkcionalna, s okusom …
Uzimajući u obzir cijelu kategoriju mlijeka, na obično mlijeko odlazi više od 90% cijele kategorije, na funkcionalna mlijeka 5%, na mlijeka s okusom manje od 2%, dok je udio biljnih mlijeka zanemariv (0,3%).

slide13
Zanimljivo je da se mlijeko gotovo pojednako prodaju u svim kanalima. Iznimka su hipermarketi koji prodaju nešto više mlijeka (32%) od drugih kanala.

slide24
Svježe mlijeko drži 27 % tržišnog udjela sa svoja dva podsegmenta – svježe obično mlijeko i svježe funkcionalno mlijeko. Gotovo cijeli segment svježeg mlijeka drži obično svježe mlijeko ( 90% količinske prodaje). Vodeći proizvođači u ovom segmentu jesu Vindija i Dukat.

slide33
Trajno mlijeko drži više od 70 % količinskog udjela. Udio trajnog mlijeka je iz godine u godinu rastao. U tri godine tržišni udio trajnog mlijeka je narastao za više od 10 %.
Trajno mlijeko ima nekoliko podsegmenata: obično trajno mlijeko, funkcionalno trajno mlijeko, mlijeko s okusom, biljno mlijeko. Kako je za očekivati obično trajno mlijeko je najveći podsegment. Vodeći proizvođači u ovom segmentu jesu Dukat, Vindija, Meggle te privatne marke koje su dosta jake.

slide41
Analizirajući mlijeko po postotku masnoće, tijekom godina najviše se kupuje mlijeko od 2 do 3% mliječne masti. Prodaja mlijeka s postotkom mliječne masti do 1% iz godine u godinu pada.

Kategoriju analizirala: Tatjana Kovačević,
memrb-logo