visa_studija-o-digitalnom-placanju_vizualPrema Visinom istraživanju o digitalnom plaćanju, broj potrošača koji redovito koriste mobilni uređaj za plaćanje – bio to pametni telefon, tablet ili nosivi uređaj – u protekloj se godini utrostručio.

Trenutačno 54% ispitanih potrošača redovito koristi mobilne uređaje za plaćanje niza aktivnosti, u usporedbi sa samo 18% potrošača koji su upitani koriste li mobilno plaćanje za kupnju svakodnevnih roba i usluga prošle godine, kada je studija prvi put provedena.

Studija, u sklopu koje je ispitano više od 36 tisuća online potrošača u 19 europskih zemalja, otkriva kako se prihvaćanje digitalnih načina plaćanja kod potrošača značajno izmijenilo u proteklih 12 mjeseci.

Prije godinu dana 38% ispitanih reklo je da nikada ne koriste mobilne uređaje za plaćanje i da ne planiraju početi. U 2016. godini ta je brojka pala na 12%.

TKO SU ONI I ŠTO KUPUJU?
Kada promotrimo deset zemalja s vrha ljestvice u kojima je mobilno plaćanje najraširenije, možemo ih svrstati u dvije kategorije: tržišta u razvoju kao što su Turska i Rumunjska, koje su brzo prošle ili zaobišle tradicionalne metode plaćanja kako bi brže usvojile nove tehnologije; i razvijena tržišta – posebice nordijske zemlje – koje se razvijaju različitim tempom kako bi prihvatile nove tehnologije.

Zanimljivo je i da korisnici mobilnog plaćanja također kažu da se osjećaju jednako ugodno pri kupovini većeg iznosa na mobilnim uređajima, kao i kod svakodnevnih plaćanja.

Kad su u pitanju roba i usluge, mobilno se plaćanje najčešće koristi pri:
•    Plaćanju režija (53% ispitanika)
•    Kupnji karata za autobusni i željeznički prijevoz (47%)
•    Kupnji roba i usluga visoke vrijednosti poput godišnjih odmora, namještaja i elektronike (44% ispitanika)
•    Kupnji hrane iz dostave (40% ispitanika)
•    Kupnji glazbe i video sadržaja (36%)

PORAST MOBILNOG BANKARSTVA
Istraživanje također pokazuje kako aktivnost u mobilnom bankarstvu raste kod svih dobnih skupina. Po prvi put, više od polovice ispitanih Europljana u svim dobnim skupinama koristi mobilno bankarstvo. Dok su milenijci i dalje najizraženija kategorija, druge dobne skupine brzo ih dostižu.

Sa stopom rasta od 33%, najveći je rast zabilježen u dobnoj skupini od 55 do 64 godine, dok milenijci od 18 do 34 godine bilježe stopu rasta od 24%.

Diljem Europe, porast u broju ispitanih koji koriste mobilno bankarstvo također pomaže ljudima pri praćenju njihove potrošnje i financijskih odgovornosti – dvije petine (41%) kažu da redovito provjeravaju stanje računa online ili putem aplikacije za online bankarstvo.

“Ovi su podaci potvrda da je budućnost digitalnog plaćanja stigla, usporedno s tim kako potrošači diljem i širom Europe prihvaćaju nove raznolike načine plaćanja. Visa vidi pametne telefone i nosive uređaje kao početak šireg trenda, s milijun povezanih uređaja koji omogućavaju jednostavno i sigurno integriranje dnevnih trgovinskih transakcija u gotovo bilo koju tehnologiju. U Europi smo nedavno doživjeli lansiranje Apple Paya u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Švicarskoj, Samsung Pay lansiran je u Španjolskoj, a Android Pay u Ujedinjenom Kraljevstvu. Također, doživjeli smo novo doba nosivih uređaja za plaćanje: satova, narukvica i čak odjevnih predmeta. Jasno je da će ovaj trend nastaviti ubrzavati, omogućavajući tako potrošačima da odaberu uređaj za povezivanje koji odgovara njihovom načinu života.”, rekao je Davor Kršul, Visa Country Manager za Hrvatsku

POVEZANOST S BESKONTAKTNIM PLAĆANJEM
Povećanje u korištenju digitalnih načina plaćanja podudara se s porastom prihvaćanja tehnologije beskontaktnog plaćanja. Istraživanje ukazuje da je beskontaktno plaćanje postalo norma i to za sve dobne skupine.

Diljem Europe, korisnici beskontaktnog plaćanja također su dosljedno otvoreniji za prihvaćanje novijih metoda plaćanja od onih koji ne koriste beskontaktne kartice.

Studija naglašava korelaciju između beskontaktnog plaćanja i novih metoda plaćanja, otkrivajući da su korisnici beskontaktnih kartica zainteresiraniji za korištenje mobilnih uređaja kao metode plaćanja u trgovini (52% korisnika beskontaktnih kartica u usporedbi s 32% onih koji ne koriste beskontaktne kartice), kod kupovine putem aplikacije proizvođača (49% u usporedbi s 31%) ili kod korištenja mobilnog uređaja za plaćanje obroka (50% u usporedbi s 30%).

“Porast beskontaktnih kartica značajno je utjecao na normalizaciju digitalnog plaćanja u umovima potrošača, bez obzira na godine. Gotovo sveprisutne beskontaktne kartice postupno pomažu svima u iskušavanju novih načina plaćanja, uključujući i mobilnog bankarstva. Posvećenost kontinuiranoj inovaciji koju mi u Visi njegujemo sve više omogućava ljudima sigurno i bezbrižno plaćanje gdje god žele i na kojem uređaju odaberu, bez obzira na vrijeme, mjesto ili kanal”, zaključuje Kršul.