pivovarna-lasko-agrokor-ftdSlovenska diplomacija prošlog je tjedna došla do spoznaje da Mercator ne žele ni engleski Tesco, ni francuski Carrefour, ni belgijski Delhaize

Budući da se pokazalo kako za kupnju “Mercatora” nisu zainteresirani veliki europski trgovački lanci, mogućnost dodatnih pregovora Pivovarne Laško (PL) s Agrokorom postala je realnijom, navodi u ponedjeljak slovenski poslovni dnevnik “Finance”.

Prema pisanju slovenskih medija, Agrokor je na natječaju ponudio 206 eura po dionici za 23,34 postotni udio u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, koji ima prezadužena Pivovarna Laško.

To je 20 posto više od cijene dionica Mercatora na Ljubljanskoj burzi, no Finance navode da u PL-u ocjenjuju da bi Agrokor u nastavku pregovora mogao ponuditi i 230 eura ako se postigne dogovor s bankama koje također imaju značajne vlasničke udjele u Mercatoru da bi Agrokor i njihove udjele kupio po istoj cijeni kao i njihove dionice.

Agrokor je u dosadašnjim pregovorima s upravom PL-a obećao, u slučaju da pregovori završe uspjehom, plasiranje njihovih pića u Konzumovoj trgovačkoj mreži te proizvodnju piva sa svojom robnom markom u Laškom.

Agrokor bi se također, navode Finance, obvezao da proizvode Agrokora tri godine ne bi prodavali u Mercatorovim trgovinama, čime bi bili zaštićeni i sadašnji Mercatorovi dobavljači, odnosno slovenski prehrambeno-proizvodni sektor, navode Finance. (H)