Danski brodar Moller Maersk izvijestio je u srijedu o padu prihoda u drugom tromjesečju zbog smanjene potražnje za kontejnerskim prijevozom u koronakrizi i prognozirao njezin oporavak u prvoj polovini 2021. Prihodi su im u razdoblju od travnja do lipnja pali sedam posto, na 9,0 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) poskočila je za četvrtinu, na 1,7 milijardi dolara, zahvaljujući višim vozarinama, i nižim troškovima i cijenama goriva.

To je pomoglo Moller Maersku, koji prevozi gotovo petinu kontejnera u globalnom pomorskom prijevozu, da prebrodi razdoblje naglog pada obujma prevezenog tereta u vrijeme pandemije koronavirusa.

Početkom godine prognozirali su da će u 2020. ostvariti EBITDA od 5,5 milijardi dolara da bi u ožujku povukli smjernice o poslovnim rezultatima zbog nesigurnosti vezanih uz koronavirus. Danas su procijenili da će im godišnja EBITDA iznositi između šest i sedam milijardi dolara, ne uključujući troškove restrukturiranja i integracije poslovanja.

“Očekujemo da ćemo negdje u prvoj polovini iduće godine imati obujam na razini koju smo imali u 2019. godini“, rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor Maerska Soren Skou.

U kompaniji ipak upozoravaju da izgledi i smjernice za ovu godinu uključuju visoku razinu neizvjesnosti povezane s pandemijom Covida 19. Naglašavaju i da njihove procjene ne predviđaju mogućnost opetovanog uvođenja opsežnih ograničenja kako bi se suzbilo širenje virusa.

I dalje očekuju pad globalne potražnje za kontejnerima u ovoj godini, pri čemu bi 20-postotni pad u jeku krize u travnju trebao biti ublažen u trećem tromjesečju, na otprilike četiri do šest posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!