agrokor-cibonin-toranj-midiRejting agencija Standard & Poor’s (“S&P”) danas je promijenila izglede B kreditnog rejtinga Agrokora iz ‘stabilnog’ u ‘pozitivan’, priopćeno je iz koncerna.

“Ova vijest još jednom potvrđuje povjerenje međunarodnih investitora i analitičara u poslovni model Agrokora, najveće regionalne tvrtke i odražava njene iznimne financijske rezultate čak i u vrlo izazovnom ekonomskom okruženju. Pozitivni izgled još je značajniji ako uzmemo u obzir trenutno tržišno okruženje”, stoji u priopćenju Agrokora.

Prema S&P-u, povećanje izgleda kreditnog rejtinga odražava Agrokorove zdrave poslovne rezultate u 2011. godini, poboljšavši tako poslovni rizik kompanije, sposobnost umjerenog smanjenja razine zaduženosti, uslijed promijenjene financijske politike kao i poboljšanja likvidnosti povećanjem prostora po financijskim omjerima u kreditnim obvezama te refinanciranjem kratkoročnog duga u tijeku. S&P dalje navodi da je poslovni profil Agrokora poduprijet vodećim tržišnim pozicijama u glavnim segmentima poslovanja.

Također, očekuje se da će Agrokor dodatno ojačati svoju likvidnost kao i smanjiti ovisnost o kratkoročnom zaduživanju izdavanjem nove 7-godišnje obveznice u iznosu od 300 milijuna eura te trogodišnjim klupskim zajmom u iznosu od 75 milijuna eura, potpisanim u ožujku 2012.

S&P u zaključnom paragrafu svog izvještaja navodi da povećanje izgleda kreditnog rejtinga odražava mogućnost poboljšanja samog rejtinga, ako će se Agrokor pridržavati utvrđenih smjernica financijske politike kao i ostvariti umjereno smanjenje zaduženosti, zaključuje se u priopćenju.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody’s Investor Service danas je dodijelila privremeni rejting (P) B2 za novo izdanje obveznica Agrokora, vrijedno 300 milijuna eura s rokom dospijeća 2019. godine, a potvrdila je i stabilnu prognozu za rejtinge te hrvatske prehrambene tvrtke.

“Moody’s dodjeljuje privremene rejtinge pred konačnu prodaju dužničkih instrumenata, a takvi rejtinzi odražavaju preliminarno mišljenje Agencije vezano isključivo za konkretnu transakciju”, kaže se u današnjem priopćenju te agencije. Agencija će potom temeljem zaključne ocjene finalne dokumentacije moći utvrditi konačni rejting tih dužničkih papira, koji se može razlikovati od privremenog rejtinga, dodaje se u priopćenju Moody’sa.

“Rejting B2 novih Agrokorovih vrijednosnica na istoj je razini kao i rejting same kompanije i njezinih postojećih dužničkih papira, vrijednih 550 milijuna eura”, kazala je Tanya Savkin, potpredsjednica i viša analitičarka u agenciji Moody’s.

U rujnu prošle godine Moody’s je potvrdio kreditni rejting Agrokora B2, ali mu je snizio prognozu iz “pozitivne” u “stabilnu”. Danas je agencija potvrdila stabilnu prognozu za rejtinge Agrokora.

“Stabilna prognoza zrcali očekivanja agencije da će Agrokor zadržati dobro financijsko stanje unatoč izazovnim uvjetima u gospodarstvu”, stoji nadalje u priopćenju.

U Moody’su još napominju da je Agrokor u posljednje vrijeme pokazao solidne financijske rezultate unatoč izazovnom poslovnom okruženju. Pritom navode rast prihoda u 2011. godini za 9,6 posto na godišnjoj razini, uz rast EBITDA od 10,7 posto, objavljen u tvrtkinim rezultatima poslovanja za prošlu godinu. (Poslovni dnevnik, Hina)