tresnjeObiteljska tvrtka Jaffa-Komerc d.o.o., koja se ubraja u najveće proizvođače ranog voća i povrća u Bosni i Hercegovini, i ove godine vrši otkup trešanja za kojima je trenutno velika potražnja. Pored vlastitog zasada više od 6.000 stabala trešnje, spomenuta tvrtka zadnjih godina surađuje s više od 300 kooperanata u Hercegovini.

“Većinu ovogodišnjih trešanja tvrtka Jaffa-Komerc d.o.o. iz Mostara će plasirati na tržište Rusije, a imamo i zainteresirane kupce i iz zemalja EU, pa čak i Dubaija. Tek zadnjih nekoliko godina uspijevamo plasman trešnje dovesti na nivo kakav ona zaslužuje s obzirom na činjenicu da u trenutku kada trešnja prispijeva u Hercegovini skoro je nigdje drugdje u Europi i nema”, rekao je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerca, dodavši kako su pred njima veliki izazovi jer su kapitalne investicije u poljoprivredi nedovoljne, nedostaju subvencije za izvoz, nema adekvatnih domaćih, ali i međunarodnih programa za ciljan razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Badžak smatra kako treba raditi na prepoznatljivosti trešnje iz Hercegovine, na povećanju produktivnosti kroz veći broj zasada ali i uvođenju novih sorti, koje se po krupnoći i otpornosti razlikuju od tradicionalnih sorti u Hercegovini.

Inače, Jaffa-Komerc d.o.o. je proteklih godina uložila više od milijuna konvertibilnih maraka u rashladne kapacitete, ali i opremu koja je neophodna za pripremanje trešnje za daleka tržišta. U planu je podizanje novih oglednih polja koja ujedno znače i nove investicije. (SEEbiz.eu)