Na Danima maslinovog ulja u Vodnjanu više od 100 izlagača

"Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello" otvoreni su 16. studenog u 12 sati prigodnim govorom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović 

Već četrnaestu godinu Vodnjan je mjesto gdje se mogu pronaći najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima. Pod šatorom na više od 1700 četvornih metara, svoje proizvode i usluge ponudilo je više od 100 izlagača pa osim najboljih maslinovih ulja, izloženi su i drugi autohtoni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.

Ovogodišnje izdanje manifestacije započelo je svečanim otvorenjem u 12 sati kada je dobrodošlicu svima zaželio Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana. Tom je prilikom naglasio stoljetnu tradiciju uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja na području Vodnjanštine, no također je naglasio i opasnot u kojoj se maslinarstvo bilo zateklo: “Do prije dvadesetak godina proizvodnja maslinovog ulja bila je u velikoj opasnosti, kada je broj stabala maslina bio drastično pao, a poljoprivreda je stagnirala. No od tada se mnogo radilo pa se sa 120 stabala maslina dospjelo do brojke od 200.000 stabala”, a govor je zaključio čestitkama brojim maslinarima i uljarima.

Župan Istarske županije Valter Flego također se obratio okupljenima govoreći o brojnim zdravstvenim blagodatima maslinovog ulja koje su bile poznate od davnina, a koje su u Istri i danas prepoznate. Dokaz tome je i uspjeh istarskih ulja za koje Flego kaže: “Triput smo osvojili ne europsku, nego svjetsku ligu prvaka”, aludirajući da smo tri puta bili proglašeni najboljom svjetskom maslinarskom regijom od strane Flos Olei, najznačajnijeg svetskog vodiča kada su u pitanju ekstra djevičanska maslinova ulja.

“Dani mladog maslinovog ulja jedinstvena su manifestacija koja će nesumnjivo i ove godine ispuniti svoju svrhu – predstaviti više od 100 izlagača i nebrojeno više proizvoda, a u gastro programu predstavit će istarsku gastronomiju čime će dodatno valorizirati Istru kao jednu od najboljih gourmet regija u svijetu”, kazala je prilikom otvorenja Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Prethodni članakMaloprodajni forum: Tehnologije ključne za pridobivanje modernog potrošača
Sljedeći članakKako uspješno pokrenuti posao u sedam koraka