Na drugom Sarajevo Halal Fairu 108 izlagača iz cijelog svijeta

Ove godine će se na Sarajevo Halal Sajmu predstaviti 108 izlagača iz 36 zemalja, od čega 52 iz BiH, za praćenje SHF 2019 akreditirano je više od 130 novinara, a organizatori očekuju više od 10.000 posjetitelja

Drugi Međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 otvoren je u nazočnosti velikog broja sudionika i uzvanika. Kao jedan od počasnih osnivača Sarajevo Business Foruma i SHF 2019 uzvanicima se putem videolinka obratio premijer Malezije Mahathir Mohamad. “S obzirom na uspjeh Bosna Bank International (BBI) u organiziranju Sarajevo Business Foruma tijekom proteklog desetljeća, uvjeren sam da će uspješno pozicionirati Sarajevo Halal Sajam kao istaknuto mjesto susreta predstavnika halal-industrije i poslovnu platformu za lokalne i međunarodne kompanije u sektoru halal-ekonomije s ciljem njihovog umrežavanja i razvoja trgovine. SHF ima potencijal da pomogne unapređenju ekonomske suradnje zemalja zapadnog Balkana, ojača odnose u regiji i ostatku svijeta”, istaknuo je premijer Mahatir.

Ove godine će se na Sarajevo Halal Sajmu predstaviti 108 izlagača iz 36 zemalja, od čega 52 iz BiH, za praćenje SHF 2019 akreditirano je više od 130 novinara, a organizatori očekuju više od 10.000 posjetitelja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, otvarajući drugi SHF 2019 istaknuo je zadovoljstvo što je pokrovitelj sajma naglašavajući da je SHF sjajna prilika za nove investicije jer tržište halal-proizvoda ima veliki potencijal u BiH, regiji i svijetu.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International istaknuo je da održavanje SHF, drugu godinu zaredom, potvrđuje uspjeh prošlogodišnjeg sajma i oživljavanje vizije organizatora da Sarajevo postane središte halal industrije u Europi.

YB Datuk Seri SaifuddinNasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije naglasio je da ova zemlja, kao svjetski lider halala, posebnu pažnju poklanja potencijalima za njegov razvoj za što je SHF idealna prilika.

Ayman Amin Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) Islamske razvojne banke (IsDB), naglasio je značaj hala-hrane koja nije vezana samo za religiju jer i pripadnici drugih vjera uviđaju prednosti halal-hrane. “Zahvaljujući SHF, Sarajevo može postati centar halal industrije u Evropi i regionu”, kazao je Sejniy.

“Vlada Kantona i Sarajevo otvoreni su za biznis, tu smo da pomognemo proizvođačima, otvoreni smo za svaki oblik javno-privatnog partnerstva i otvoreni smo za saradnju sa svim zemljama”, kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

SHF 2019 se održava Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. rujna, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Tijekom tri dana trajanja Sajma bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Turske, Malezije, Austrije, Njemačke, Saudijske Arabije, Indonezije, Bahreina, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, SAD-a, Norveške i drugih država.

Prethodni članakNovi Tommy u Starigrad Paklenici
Sljedeći članakPranje i održavanje rublja: Dnevno-tjedni posao