Međunarodni sajam GAST otvoren je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, a na njemu se predstavlja 587 izlagača iz osam zemalja, što je 25 posto više nego lani

GAST obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodni sajam vina Dionizijana, Međunarodni sajam namještaja Furnitura, Međunarodni sajam kave, Sajam za turizam Saturn i Međunarodni sajam sladoleda i slastica.

Partner ovogodišnjeg GAST-a koji će trajati do 4. ožujka je Dalmacijavino, a pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čiji je izaslanik, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu željko Garača, istaknuo kako je turizam “sudbina dalmatinskih županija”.

Ovaj sajam pridonosi dizanju kvalitete usluga u turizmu, rekao je on.

Glavni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašić je istaknuo kako je važno da se GAST uspio održati unatoč poteškoćama u gospodarskoj krizi.

“Raduje me vidjeti velik broj proizvoda iz cijele Hrvatske, a to je ono što pokušavamo nametnuti – povezivanje zelene i plave Hrvatske”, kazao je Bašić.

Direktorica tvrtke Sajam Split, koja je organizator GAST-a Sanja Vuković, istaknula je kako se na tom sajmu okupljaju svi relevantni akteri gastronomske scene u Hrvatskoj.

Slitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja najavio je da će županija nastaviti podupirati manifestacije kao što je GAST, jer one unaprjeđuju turističku ponudu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da je sajmovanje ključ unaprjeđenja turizma. (Hina)