Na 21. izložbi vina i vinarske opreme Vinistra, najdugovječnijoj izložbi istarskih vina, koja je svečano otvorena u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, sudjeluje 120 izlagača. Ponovni porast broja izlagača, kako se čulo, potvrda je statusa Vinistre kao najznačajnije izložbe vina u regiji.

Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na promociju posebnosti ovoga kraja te će se kroz posebne programe naglasiti važnost autentičnih vina za bolju prepoznatljivost Istre kao vinske regije. Tako su tijekom Vinistre predviđene su i vođene degustacije terana i malvazije. Na svečanosti otvaranja ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je kako eno i gastro turizam mogu biti i snažan motiv dolaska u destinacija u razdoblju pred i posezone.

Eno i gastro turizam jedan je od turističkih proizvoda koji ima velike potencijale i kojeg moramo snažnije razvijati kako bismo od njega stvorili motiv dolaska u destinaciju, posebice izvan razdoblja glavne turističke sezone, poručio je Lorencin dodavši kako su to snažni aduti koje imamo u Hrvatskoj te ih moramo kapitalizirati.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je kako je Vinistra manifestacija koja je odavno prerasla regionalne granice i pozicionirala se na vinskoj karti Europe.

U ovoj regiji za Vinistru se živi cijelu godinu, a na samoj manifestaciji zapravo biramo najbolje među najboljima i vidimo gdje se nalazimo po kvaliteti, naglasio je ministar Jakovina, dok je istarski župan Valter Flego poručio kako vino pripada teritoriju, a ne državi.

Tradicionalno, izložbu vina u porečkoj sportskoj dvorani pratit će gastro događanja, kušanja i predstavljanja vina, a održat će se i više seminara. (HRT)