Promet u trgovini na malo EU u posljednje dvije godine (2014. i 2015.) realno raste, pri čemu je u 2015. godini promet bio nešto veći nego u 2008.

trgovina-maloprodaja-midiPrema Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) spomenuti dvogodišnji uzlazni trend strukturno je rezultat kontinuiranog trenda godišnjeg rasta, koji traje od kolovoza 2013., što je djelomično rezultat povoljnijeg trenda na tržištu rada i kretanja potrošačkog optimizma, koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u usporedbi s prethodnim godinama.

Trend maloprodajnog prometa u EU pozitivno se odražava na osobnu potrošnju (oko 56 % BDP-a), koja u tom razdoblju također raste. Unatoč ovogodišnjem pogoršanju (u veljači) pouzdanja potrošača EU, realan maloprodajni promet u EU nastavlja rasti te je u veljači ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio za 3 % (u Hrvatskoj 1,4 %) veći nego u veljači 2015.

Godišnji rast prometa na razini EU u veljači rezultat je povećanja u većini zemalja EU (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni), izuzev Belgije (-2,4%), Danske (-1%) i Slovenije (-1,4%), gdje je zabilježen pad.

Promatrano po zemljama EU, najveći rast prometa u veljači ostvaren je u Rumunjskoj 19,3% i Luksemburgu 18,3%. Maloprodajni promet u Luksemburgu u posljednjih godinu dana uglavnom raste (s manjim prekidima uzlaznog trenda), što je donekle povezano s pouzdanjem potrošača jer je, uz posljednja dva godišnja smanjenja prometa (travanj i listopad 2015.), zabilježen i negativan indikator pouzdanja potrošača (što nije uobičajeno za promatrano razdoblje). (glas-slavonije.hr)