U odgovoru na vijest o zatvaranju trgovina koju je objavio lokalni poslovni portal, Spar navodi da će neke trgovine biti zatvorene, ali otvorit će se nove na novim lokacijama, u skladu s procjenama troškovne efikasnosti

Nakon što je britanski Tesco najavio zatvaranje 13 trgovina u Mađarskoj, austrijski Spar planira u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci zatvoriti devet do 12 trgovina, objavio je mađarski poslovni portal hvg.hu. Portal navodi da Spar razmatra kako trgovine zatvoriti “u tišini”.  Spar nije niti potvrdio niti opovrgnuo izvješće, ali pozivajući se na troškovnu efikasnost navode kako će neke trgovine biti zatvorene, ali otvorit će se nove na novim lokacijama.

Glasnogovornik kompanije opovrgnuo je da će biti masovnog zatvaranja trgovina.

Izvor u Sparu za portal hvg.hu rekao je da zaposlenici u trgovinama koje bi trebale biti zatvorene još nisu obaviješteni o planovima te da Spar želi sve izvesti “potiho”. Trgovine će službeno biti zatvorene zbog obnove, ali neće nikada biti ponovno otvorene, tvrdi izvor.

Lokalni poslovni dnevnik Világgazdaság navodi, pozivajući se na podatke nacionalne udruge trgovaca, kako su nakon što je vlada uvela nedavno nova ograničenja za maloprodaju, vidljiva nastojanja trgovačkih lanaca u Mađarskoj da smanje troškove.

U Sparu kažu da će zaključke o posljedicama zabrane rada trgovina nedjeljom moći donijeti tek nakon nekoliko mjeseci.

Kompanija planira otvoriti tri nova supermarketa u Budimpešti, a u tijeku je postupak za dobivanje dozvola za otvaranje još pet trgovina. Spar razvija svoju franšizu, uz uključivanje nezavisnih operatora.

Nastojanja maloprodajnih lanaca u Mađarskoj da smanje troškove su vidljiva, navodi lokalni poslovni dnevnik Világgazdaság, pozivajući se na podatke nacionalne udruge trgovaca. (Banka.hr)