Vrijednost dviju zgrada u Naminu vlasništvu, robnih kuća na početku Ilice i na Kvaternikovu trgu, procjenjuje se na više od 400 milijuna kuna

Nakon 13 godina stečajni postupak za zagrebačku robnu kuću Nama približava se kraju, potvrdio je za Jutarnji list stečajni upravitelj Damir Mikić.

Nama je dobavljačima dužna 105,3 milijuna kuna, a najveći vjerovnik je država sa 65,7 milijuna kuna glavnice koja je tijekom 13 godina narasla za kamate pa se dug popeo na oko 180 milijuna kuna.

Samo u posljednje četiri godine narastao je za 30 milijuna kuna jer država kao razlučni vjerovnik svoja potraživanja ne naplaćuje iz poslovanja Name, već ima založno pravo nad nekretninama pa si zaračunava kamate dok Nama iz poslovanja isplaćuje dobavljače.

Među najvećim vjerovnicima je i Croatia osiguranje čiji je početni dug od 10,7 milijuna kuna narastao na tridesetak milijuna i u istom je vjerovničkom statusu kao i država.

Mikić je potvrdio da će robne kuće na početku Ilice i na Kvaternikovom trgu, zadnje nekretnine u vlasništvu Name, biti prodane. Njihova vrijednost procjenjuje se na više od 400 milijuna kuna, no još prije tri godine, u vrijeme najveće krize na tržištu nekretnina, stručnjaci su upozoravali kako bi se za ovakve nekretnine moglo dobiti i do 600 milijuna kuna.

Pripremu nekretnina za prodaju podržao je i odbor Naminih vjerovnika koji predvodi Štefica Knezović, predstavnica Ministarstva gospodarstva. Za ovako atraktivne nekretnine sigurno će biti zainteresirane mnoge europske robne kuće, a Jutarnji piše kako se već spekulira o interesu britanske robne kuće Debenhams, a prije pet godina licitiralo se i s njemačkom robnom kućom Peek & Cloppenburg iz Düsseldorfa. (Banka.hr)