saponia-proizvodnja-midiSaponia d.d. jedan je od nositelja razvoja osječko-baranjskog gospodarstva, ali i jedna od najvećih tvrtki ove regije na nacionalnom tržištu i tržištu šire regije.

Saponia je također zaslužna što unutar osječko-baranjskog gospodarstva branša kemijske industrije bilježi pozitivno poslovanje, povećanje dobiti i izvoznih rezultata, pa i to što je plaća u ovoj djelatnosti veća nego neto plaća u ukupnom gospodarstvu županije.

Za Damira Skendera, predsjednika Uprave, i u godini koja je na izmaku Saponia se još jednom potvrdila kao tvrtka koja odolijeva izazovima dugogodišnje ekonomske krize čije se posljedice posebno osjećaju u ovoj županiji.

“Uz sve negativne tržišne trendove, ispunjeni su ambiciozni planovi rasta proizvodnje, a ona je ove godine dostigla 103.000 tona različitih proizvoda, uz istovremeni rast prihoda od prodaje za 6,5 posto u odnosu na 2014. godinu. Istim intenzitetom aktivnosti kojima osvajamo hrvatsko tržište, Saponia nastupa i na izvoznim tržištima. Već godinama polovinu prihoda ostvarujemo prodajom na tržištima Adria regije, a značaj koji Saponia tamo ima dodatni je motiv za planiranje daljnjeg rasta prodaje i osvajanje novih tržišta”, precizira Skender.

Proizvodi Saponije mogu se naći u gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj i regiji, neophodni su, naime u održavanju higijene, osnovni je razlog njihova kvaliteta, a potom ipak i poznatost brendova.

“Cilj nam je zadržati stečeno povjerenje potrošača i učvrstiti ga. Naši razvojni stručnjaci prate svjetska dostignuća i kontinuirano unapređuju kvalitetu proizvoda, a posebno se vodi računa o vodećim brendovima kao što su Faks helizim, Ornel, Likvi, Arf, Kalodont, Bis i drugi koji su i ove godine inovirani. Tako osiguran je dodatni zamah u osvajanju tržišta i povećanju prodaje”, dodaje Skender.

No, da bi i ostali iz ove branše slijedili utrti put Saponije, potrebno je investirati – nije tajna kako je glavno ograničenje za razvoj ove djelatnosti, ne samo u županiji nego i na razini države, primjena relativno zastarjele tehnologije. (glas-slavonije.hr)