Natural Food investirao šest milijuna KM u BiH

U Vitezu je otvorena najsuvremenija hladnjača za zamrzavanje jagodičastog i bobičastog voća, koja je u vlasništvu kompanije Natural Food d.o.o. Sarajevo.

natural food - otvorenje - midiKompanije za otkup i preradu jagodičastog i bobičastog voća, Natural Food d.o.o. Sarajevo i Bos Agro Food d.o.o., članice Nordic Food Group iz Švedske na širem području BiH do danas su ukupno otkupile 3.000 tona maline sorti Miker i Willamette, a u toku je i berba jesenje maline sorte Polka s planiranom količinom od 500 tona u 2015. godini.

Ukupno planirana količina otkupa jagodičastog i bobičastog voća za sezonu 2015. za ove dvije kompanije je 5.000 tona, za što postoje osigurana sredstva od dest milijuna eura, što je u skladu s planom.

Tijekom 2014. i 2015. godine Natural Food d.o.o. Sarajevo ukupno je investirao u dvije hladnjače šest milijuna KM, od čega u Željezno polje milijun KM, a u Vitez pet milijuna KM, a novootvorena hladnjača u Vitezu je jedna od najsuvremenijih hladnjača u ovom dijelu jugoistočne Europe.

Hladnjača u Željeznom Polju ima kapacitet od 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja, a hladnjača u Vitezu ima kapacitet od 75 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja.

Bos Agro Food d.o.o. i Natural Food d.o.o. servisiraju ukupno 4.000 kooperanata na području istočne Bosne (Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik), srednje Bosne (G. Vakuf, Bugojno, D. Vakuf, Travnik, N. Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj), te zapadne Bosne (V. Kladuša, Cazin, Bužim, Krupa, Sanski Most), a svim kooperantima se plaća na tjednoj bazi i to putem bankovnog transfera novca na račune kooperanata, a do današnjeg dana su izmirene sve obaveze prema kooperantima.

Prerađeno jagodičasto i bobičasto voće izvoziti na područje Skandinavije, Švicarske, Turske, Belgije, SAD, Kanade i Hrvatske

“Razvoj baziran na primjeni najsuvremenijih standarda u procesu zamrzavanja jagodičastog i bobičastog voća uz partnerski odnos s kooperantima čine temelj strategije daljeg razvoja. Ponosni smo na svoja ulaganja i doprinosu u razvoju uzgoja jagodičastog i bobičastog voća, što za rezultat ima otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljih uvjeta života u lokalnim zajednicama. Naši kooperanti iznimno cijene naš angažman i zajedno gradimo pretpostavke za kvalitetniji život ljudi na ovim prostorima. Kroz izvoznu orijentiranost i stvaranje novih radnih mjesta doprinosimo stabilnosti ukupne bh. ekonomije”, kazao je direktor Natural Food d.o.o. Sarajevo Goran Papić. (oslobodjenje.ba)