Proizvođači organske hrane u Srbiji planiraju proširiti svoje poslovanje, a u kompaniji Nektar kažu da su ušli u novi partnerski projekt s Global Seedom, vlasnikom jedne od najvećih farmi organskog mlijeka u Europi, prenose tamošnji mediji.

Izvršni direktor Nectar Group, Mihailo Janković, rekao je kako se organska proizvodnja razvija već godinama te da se po policama supermarketa širi prostor za organske proizvode, dok su potrošači sve informiraniji i sve više traže proizvode koji su organski, zdravi i koji imaju sigurno porijeklo.

“Očekujemo da će organski asortiman u ponudi porasti, a samim tim i organska proizvodnja”, rekao je Janković, koji je sudjelovao na panelu “Organska proizvodnja: Novi horizonti srpske poljoprivrede” u okviru manifestacije Belgrade Food Show.

Najavio je da će kompanija Nektar sigurno povećati zasade organskog voća kao jedan od smjerova poboljšanja organske proizvodnje, a planira također u sljedeće dvije godine imati 114 hektara organske jabuke koju će koristiti ponajprije za proizvode te kompanije i paletu proizvoda koju će razviti.

“Nešto od toga već imamo. Imamo u ponudi organske sokove”, rekao je Janković i naglasio važnost investicije s partnerom Global Seedom i projekta izgradnje tvornice organske hrane.

Već se, dodaje, na policama nalaze proizvodi Biopanona poput organskog mlijeka, jogurta, namaza, kiselo-mliječnih proizvoda.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu, Veljko Jovanović, napomenuo je kako organskoj proizvodnji treba dati priliku da se razvije. Naveo je kako je izvoz organskih proizvoda iz Srbije vrijedan 20 milijuna eura godišnje, ali da može biti znatno veći.