Nestle alergijskim testovima ulazi u sektor medicinske opreme

Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u utorak da će uložiti do 100 milijuna eura u razvoj i proizvodnju eksperimentalnih alergijskih testova na kravlje mlijeko namijenjenih dojenčadi.

Nestle_logo-midiŠvicarska kompanija platit će avansno francusko-američkom proizvođaču DBV Technologiesu 10 milijuna eura za prava na testove u obliku flastera kojima se utvrđuje alergija na proteine u kravljem mlijeku.

Konačni iznos transakcije ovisit će o njihovom uspješnom razvoju, objavile su u utorak dvije kompanije.

DBV Technologies bi trebao dobiti dodatni do 90 milijuna eura paralelno ostvarivanju razvojnih, regulatornih i komercijalnih ciljeva, te u završnoj fazi rojalitete za prodaju testova.

Transakcija potvrđuje ambiciozne Nestleove ciljeve za odjel medicinske opreme Health Science čiji bi godišnji prihodi po procjenama prehrambenog diva mogli u zaključnoj fazi premašivati 10 milijardi franaka. Ujedno predstavlja dopunu Nestleovu poslovanju s dojenačkim formulama i moglo bi pomoći povećati prodaju dojenačkih formula za skupinu djece s alergijama na hranu.

Švicarska je kompanija već potpisala niz sličnih sporazuma s malim kompanijama u sklopu nastojanja da kreira novi odjel koji bi spojio poslovanje s hranom i ono s medicinskom opremom. Cilj je pronaći nove metode liječenja, dijagnosticiranja i sprečavanja čitavog niza bolesti, od gastrointestinalnih problema do Alzheimerove bolesti.

Prema navodima dvije kompanije, na kravlje je mlijeko alergično dva do tri posto dojenčadi i male djece. Mnoga druga djeca također imaju simptome koji ukazuju na mogućnost alergije, pa postoji potreba za jednostavnim dijagnostičkim testom.

On mora proći opsežno kliničko testiranje da bi bio odobren. U DBV-u očekuju da će regulatorima uputiti odgovarajući zahtjev najkasnije 2021. godine.

S obzirom na starenje populacije u zemljama širom svijeta i na učestala oboljenja povezana sa životnim stilovima, u Nestleu smatraju da im odjel medicinske opreme otvara velike prilike iako ih ujedno suočava s velikim izazovima budući da ulaze na striktno regulirano područje skrbi za zdravlje.

Za DBV prodaja testova Nestleu predstavlja potvrdu vrijednosti tehnologije testova u obliku flastera Viaskin. Već su krenuli u fazu kliničkog testiranja alergijskih testova na kikiriki dok je alergijski test na jaja u početnoj fazi razvoja. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakBDP u prvom kvartalu skočio 2,7 posto
Sljedeći članakAgrokor grupa i Revionics potpisali ugovor o suradnji