nestle-nutrition-institute-midiKako bi zdravstveni radnici bili upoznati s najnovijim dostignućima u razvoju znanosti prehrane djece, Nestlé je podržao razvoj globalnog programa nazvanog “Poslijediplomski studij za dječju prehranu (PGPN)”.

Program su razvili Boston University School of Medicine (BUSM), lider u medicinskom obrazovanju i MedInscribe koji pruža logističku podršku.

Inicijativa nudi jedinstvenu priliku za jačanje znanja i stjecanja prakse zdravstvenih radnika u području prehrane djece, tako što ih upoznaje s dokazanim smjernicama i preporukama kroz niz online modula različitih formata, uključujući tekst, video i audio.

U zadnjoj fazi edukacije bit će organizirani brojni susreti sudionika diljem svijeta.

Od pokretanja programa u ožujku 2016. godine gotovo 4.500 zdravstvenih profesionalaca iz 63 zemlje pridružilo se programu, a među njima je i 21 liječnik i nutricionist iz Hrvatske. Većina sudionika dolazi iz Afrike, Azije i Bliskog istoka, gdje su prehrambeni izazovi djece veći, a pristup obrazovanju ograničen.

“Želja nam je doprinijeti širenju pravilnih informacija o prehrani te unaprijediti edukaciju zdravstvenih djelatnika. Dodatno, želimo biti partner zdravstvenim i znanstvenim zajednicama omogućujući im lakši pristup najnovijim saznanjima i dostignućima iz područja prehrane, s naglaskom na najmlađe. Razmjena znanja sa zdravstvenim stručnjacima iz svih područja ključna je za Nestlé Nutrition Institute”, izjavila je Koraljka Mlakar, voditeljica kategorije dječje hrane Nestlé za regiju Adriatic i Grčku.

Nestlé Nutrition Institute je osnovan 1981. godine i najveći je svjetski nakladnik publikacija i znanstvenih radova iz područja prehrane, s više od 3.000 objavljenih tekstova namijenjenih zdravstvenim radnicima.

Pravilna prehrana u prvih 1.000 dana života djeteta, odnosno u periodu od začeća do napunjene dvije godine, globalno je priznata po svom velikom utjecaju na sposobnosti djetetova rasta, učenja i napredovanja te trajnom učinku na njegovo dugoročno zdravlje.

Riječ je o području koje se brzo razvija i u kojem se nova znanstvena dostignuća brzo događaju pa je kontinuirana edukacija stručnjaka i znanstvenika od iznimnog značaja.