Nestlé potpisao Europski sporazum o plastici

Glavni cilj Europskog sporazuma o plastici, kojeg su osnovale Francuska i Nizozemska, je ubrzati prijelaz prema kružnom gospodarenju plastikom, koje će prekinuti isključivu ovisnost o djevičanskoj plastici - plastici dobivenoj iz neobnovljivih fosilnih goriva

Nestlé je prihvatio Europski sporazum o plastici kojim je potvrdio svoju spremnost na ispunjavanje ranije preuzetih obveza – do 2025. godine 100% pakiranja bit će načinjeno od materijala koji će se moći ponovo iskoristiti li reciklirati te će za trećinu biti smanjeno korištenje djevičanske plastike.

Glavni cilj Europskog sporazuma o plastici, kojeg su osnovale Francuska i Nizozemska, je ubrzati prijelaz prema kružnom gospodarenju plastikom, koje će prekinuti isključivu ovisnost o djevičanskoj plastici – plastici dobivenoj iz neobnovljivih fosilnih goriva. Zadaće okupljenih tvrtki, nevladinih organizacija i vlada su do 2025. godine postići smanjenje uporabe proizvoda i ambalaže od djevičanske plastike za najmanje 20%, povećanje europskih kapaciteta za prikupljanje i recikliranje plastične ambalaže za najmanje 25% te povećanje udjela reciklirane plastike u ambalaži na prosječno najmanje 30%.

“Ono što predstavlja velik izazov za Nestlé, kao i za prehrambenu industriju u cjelini, je činjenica da je trenutno jeftinije proizvesti ambalažu od djevičanske plastike nego koristiti recikliranu plastiku prikladnu za uporabu u prehrambenoj industriji. Stoga neprekidno ulažemo značajna sredstva u istraživanje i razvoj novih ambalažnih materijala te osmišljavamo nove načine isporuke naših proizvoda. Danas već imamo novu plastičnu bocu Vittel koja se proizvodi od recikliranih boca, a trenutno je u fazi testiranja bezambalažni sustav za doziranje hrane za kućne ljubimce Purina PetCare te instant kave Nescafé”, najavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija Nestlé Adriatic.

Kako bi dodatno ubrzao proces inovacije, Nestlé je osnovao i fond za održivu ambalažu vrijedan 250 milijuna švicarskih franaka, usmjeren na start-up inicijative koje rade na razvoju inovativnih ambalažnih rješenja, uključujući nove materijale, sustave za ponovno punjenje i rješenja u recikliranju.