atlantic-kamioni-ftdTo je pad od 62,1% jer je neto dobit u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila 106,6 milijuna kuna

Neto dobit Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci 2011. iznosila je 40,4 milijuna kuna što je pad od 62,1% u odnosu na 106,6 milijuna kuna iz istog razdoblja prošle godine, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi od prodaje iznosili su 3,45 milijardi kuna, dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, uz rast od 4% u usporedbi s pro-forma konsolidiranim prihodom u prvih devet mjeseci 2010., stoji u priopćenju kompanije. Dobit iz poslovanja prije amortizacije, bez jednokratnih utjecaja, u ovom periodu iznosi 394 milijuna kuna.

Rastu prihoda, uz konsolidaciju Droge Kolinske, najviše su pridonijele divizija Sportska i aktivna prehrana, koja u prvih devet mjeseci bilježi najsnažniji rast od 18,3%, te divizija Pharma s rastom prodaje od 12,5%.

Prvih devet mjeseci 2011. godine u poslovanju Atlantic Grupe obilježilo je nekoliko ključnih događaja.

U prvom kvartalu uspješno su objedinjene distribucijsko-logističke aktivnosti Droge Kolinske i Atlantic Grupe na svim tržištima u regiji, te su uspostavljeni centralizirani sustavi nabave i dijela marketinških aktivnosti.

U drugom kvartalu je Atlantic Grupa u skladu s dugoročnim fokusom na svoje osnovne djelatnosti prodala vlasnički udjel u RTL Hrvatska, dok je u trećem kvartalu započelo objedinjavanje proizvodnih procesa. U rujnu je kompanija izdala obveznice u svrhu restrukturiranja ročne strukture duga u nominalnom iznosu od 115 milijuna kuna.

Po integraciji Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe, regionalna tržišta u ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sudjeluju sa 79,8%. Tijekom prvih devet mjeseci hrvatsko tržište u ukupnoj prodaji sudjeluje s 29%, slijede tržište Srbije s 24,6%, Slovenije s 12%, BiH s 8,2%, a ostala regionalna tržišta s 5,8%.

Ključna zapadnoeuropska tržišta čine 8,5% ukupne prodaje uz rast od 11,7%. Najveći pojedinačni rast prodaje od 12,7% bilježi tržište Velike Britanije, a slijedi tržište Srbije s 11% rasta na pro-forma konsolidiranoj osnovi.

Vlastite robne marke sudjeluju u ukupnoj prodaji Atlantic Grupe sa 71,5%, distribucija proizvoda robnih marki principala u regiji sa 17,3%, Farmacia s 5,8%, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 5,5% prodaje.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, istaknuo je da tvrtka nastavlja s fokusom na poboljšanju internih procesa, aktivnom upravljanju rizicima i servisiranju financijskih obveza, te aktivnom brend menadžmentu. (Bankamagazin)