Neto dobit Atlantic Grupe porasla za 44 posto

U skladu s najavama pred IPO u studenom 2007. Atlantic Grupa ostvarila rast svih ključnih pokazatelja profitabilnosti u 2008-oj

Atlantic Grupa je 2008. godinu zaključila s iznimnim poslovnim rezultatima, povećavši neto dobit u odnosu na prethodnu godinu za 44 posto na iznos od 78,4 milijuna kuna. Kompanija je ostvarila ukupni prihod od dvije milijarde kuna, što je 19,1 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Dobit iz poslovanja iznosi 129,4 milijuna kuna i porasla je 36 posto, dok je dobit iz poslovanja prije amortizacije 28 posto veća nego godinu ranije i iznosi 169,3 milijuna kuna. Kompanija je ostvarila rast svih ključnih pokazatelja profitabilnosti, u skladu s najavama pred IPO u studenom 2007. te poslovnim planovima Uprave s početka 2008.

emil-tedeschi-midi
Emil Tedeschi

„Ponosni smo na činjenicu da je Atlantic Grupa u svim segmentima djelatnosti poslovala prema planu uz ostvareni dvoznamenkasti rast prodaje. Prema najavama smo u 2008. godini formirali najveći privatni nacionalni lanac ljekarni, proširili smo distribucijsko poslovanje u Hrvatskoj i regiji, lansirali novu liniju sportske prehrane te na koncu i najveću vlastitu proizvodnu investiciju Cedevitu GO!“, objasnio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe. „U vrijeme globalne gospodarske krize, sigurni smo u vlastitu sposobnost  da se nosimo s otežanim uvjetima poslovanja. Kao kompanija koja posluje na zdravim temeljima uvjereni smo da ćemo fokusom na upravljanje troškovima, međudivizijskim sinergijama te novim projektima i u ovoj godini ostvariti rast i unaprijediti profitabilnost“, komentirao je dodatno.

Proteklu je godinu u Atlantic Grupi obilježio niz akvizicija zdravstvenih ustanova, čime je formiran vodeći privatni lanac ljekarni u Hrvatskoj pod brendom Farmacia, te osnivanje nove – četvrte poslovne divizije Pharma koja obuhvaća i proizvodnju dodataka prehrani pod brandom Dietpharm. Poslovanje divizije Distribucija prošireno je novim ugovorima u HoReCa kanalu (TDR, Nestle, Rauch), akvizicijom tvrtke ZIP distribucija s brendovima Corny, Emco i Schwartau, te preuzimanjem distribucije Karoline zajedno s prodajnom silom. Divizija Sportska i aktivna prehrana lansirala je novu liniju proizvoda Multipower Active, a divizija Zdravlje i njega završila je pripreme za lansiranje inovativnog proizvoda Cedevita GO!, koji donosi mogućnost pripreme i konzumacije svježeg vitaminskog napitka u pokretu, a koji je od veljače dostupan u čitavoj regiji.

U ukupnoj prodaji kompanije hrvatsko tržište sudjeluje sa 63 posto, a međunarodna tržišta s 37 posto. Njemačka je ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz hrvatsko tržište koje je raslo 28 posto, ostvaren u Srbiji s 22 posto. Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 46 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala s 36 posto, Atlantic Farmacia s 11 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 7 posto prodaje.