Neto dobit Grupe Podravka pala 74, a prihodi gotovo 2 posto

Neto dobit Grupe Podravka u prvom polugodištu ove godine iznosila je 24,8 milijuna kuna, što je 74,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi od prodaje bili 1,95 milijardi kuna ili 1,9 posto manji, navodi se u financijskom izvješću te grupe objavljenom u petak.

U izvješću se objašnjava kako je značajni negativan utjecaj na profitabilnost Grupe posljedica viših troškova otpremnina u visini od 22,4 milijuna kuna, kao i realiziranih opcijskih dionica (9,3 milijuna kuna) u odnosu na isto razdoblje 2016., dok su ukupni prihodi pod utjecajem izostanka prihoda od mesnog i programa pića.

Navodi se i da je Grupa Podravka u prvom polugodištu 2017. bila istovremeno izložena negativnim utjecajima procesa restrukturiranja u segmentima prodaje pića te programa zbrinjavanja viška zaposlenih, ali i negativnim utjecajima poslovnih aktivnosti izrazito izraženih u prvom polugodištu ove godine. Pod tim aktivnostima navode uhodavanje novog distributera te iskorištavanje većeg broja opcijskih dionica nego inače.

“Navedeni utjecaji opterećuju rezultat Grupe Podravka u promatranom razdoblju, no oni se ne smatraju redovnim utjecajima te nisu realni pokazatelji profitabilnosti kompanije”, ističe se u financijskom izvješću.

Prihodi grupe od prodaje u segmentu prehrane u prvom polugodištu iznosili su 1,54 milijarde kuna, što je pad od 4 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište, dok su u segmentu farmaceut ike povećani 7,3 posto, na 406,8 milijuna kuna.

U izvješću se navodi kako je ključni kupac Podravke koncern Agrokor, putem kojeg se proda oko 20 posto Podravkinih proizvoda u regiji Adria.

Ukupna potraživanja prema društvima Agrokora nad kojima je pokrenut postupak izvanredne uprave, na dan 30. lipnja 2017. iznosila su 130,1 milijun kuna, u što su uključena i potraživanja na osnovi primljenih mjenica u iznosu od 60,9 milijuna kuna koje je Podravka otkupila od faktoring društva.

“U postupak izvanredne uprave Podravka je prijavila 97,4 milijuna kuna potraživanja. U ovome trenutku nema dovoljno saznanja potrebnih za procjenu potrebe rezervacija za eventualni otpis potraživanja. Podravka nastavlja poslovnu suradnju s društvima koncerna Agrokor vodeći računa o kontroli svoje ukupne izloženosti”, navodi se u financijskom izvješću Podravka Grupe. (Hina)