Neto dobit Kraša 18,5 milijuna kuna

Kraš grupa je danas objavila da je tijekom prvih devet mjeseci ove godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode od 721 milijun kuna, što je za 1,2 posto manje od prihoda ostvarenih u istom lansjkom razdoblju.

kras2Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje od 413 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni u visini 290 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu veći su za 10,41 posto, tako da u ukupnim prihodima participiraju sa 40 posto. Pored značajnog izvoza na tržišta regije, Kraš je povećao izvoz na tržišta SAD-a, Kanade, Australije, Saudijske Arabije i Švedske, ističe se u priopćenju zagrebačke kompanije.

Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine imala ukupne konsolidirane rashode u iznosu od 696 milijuna kuna, što je za 1,3 posto manje od konsolidiranih rashoda u istom razdoblju prošle godine. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja ostvarena je dobit prije oporezivanja od 25,3 milijuna kuna, dok neto dobit za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 18,5 milijuna kuna, što je za 882 tisuće kuna više od dobiti ostvarene u istom periodu prošle godine.

Na povećanje neto dobiti značajno je utjecalo smanjenje poslovnih rashoda u iznosu od 11,1 milijun kuna unatoč rastu cijena strateških sirovina, pojašnjavaju iz Kraša. Međutim, efekti smanjenja troškova su umanjeni zbog nepovoljnog utjecaja negativnih tečajnih razlika koje su veće za 3,6 milijuna kuna u odnosu na lanjske u istom razdoblju. Zarada po dionici u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 12,96 kuna.