Grupa Mercator je lani ostvarila 1,6 milijuna eura neto dobiti, nakon gubitka od 184,4 milijuna eura godinu ranije, koji je uglavnom bio posljedica jednokratnog umanjenja vrijednosti nekretnina, objavio je u petak taj trgovački lanac.

Prihodi od prodaje povećani su lani u odnosu na 2017. godinu za 1,2 posto, na 2,18 milijardi eura pri čemu su prihodi od prodaje u trgovini na malo, koji su osnovna Mercatorova djelatnost, narasli za 3,2 posto, na 1,63 milijarde eura. Normalizirana bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) iznosila je 107,5 milijuna eura i bila je za 18,6 posto viša nego u 2017. godini.

Vrijednost Mercatorove lanjske kupnje lani od lokalnih i regionalnih dobavljača iznosila je 1,2 milijarde eura, što je 70 posto u strukturi cijele nabave. Time je Mercator, kako se navodi, bitno utjecao na razvoj cijelog proizvodno-prodajnog lanca na tržištima na kojima je aktivan.

U Mercatoru ističu da je kompanija kao jedan od najvećih poslodavaca u državama u kojima radi uplatio državi poreza, doprinosa i drugih davanja u visini 173 milijuna eura, od čega 120 milijuna u Sloveniji.

U skladu s dobrim poslovnim rezultatom, Mercator je lani za 24,2 posto snizio financijsko zaduženje koje je s krajem prošle godine iznosilo 785 milijuna eura. Ulaganja u dugotrajnu imovinu Grupe Mercator lani su iznosila 29,9 milijuna eura. U Sloveniji je 56,7 posto utrošeno za investicije, a 43,3 posto za strana ulaganja. Mercator je lani otvorio ili obnovio 122 trgovine. (Hina)