laboratorij-kontrola-hrane-jaja-large-midi“Dioksin skandal” doveo je do toga da samo jedan od četiri građana Njemačke ima povjerenja u kontrolu hrane

Najnovije istraživanje agencije GfK u Njemačkoj “GfK Marktforschung – Povjerenje potrošača i dioxin kriza” pokazalo je drastičan pad povjerenja tamošnjih potrošača u instituciju kontrole hrane.

Naime, tek ih četvrtina misli da su prehrambeni proizvodi dovoljno kontrolirani i da nisu štetni za zdravlje, a veliko nepovjerenje pokazuju posebno osobe starije od 50 godina i oni s visokim stupnjem obrazovanja.

Stoga i ne čudi da potrošači sada sve veću pažnju posvećuju kupnji jaja i mesa organskog podrijetla, zaključuju iz GfK. Četvrtina ih se opredijelila na buduću kupnju samo proizvoda organske proizvodnje i tu prednjače upravo osobe starije dobi i višeg obrazovanja.

Nasuprot tomu, kada se ocjenjuje kupovinu/konzumaciju hrane u restoranima, pabovima, snack barovima i pekarnicama – oko 35% potrošača u Njemačkoj vjeruje da ti objekti koriste isključivo nekontaminirane prehrambene sirovine.

Ovakvo povjerenje prisutno je prvenstveno kod mlađih potrošača i onih sa srednjim obrazovanjem.

Ipak, posebno u velikim njemačkim gradovima potrošači traže dodatne informacije o hrani, zainteresirani su više za hranu organskog podrijetla te pokazuju  sumnju i u kvalitetu hrane koja se prodaje ili konzumira u restoranima i sličnim objektima.

Istraživanje je provedeno od 13. do 17. siječnja 2011. godine putem 1400 telefonskih intervjua s osobama starijim od 14 godina.