cigarete-midi4Trend je jasan: što su cigarete u Njemačkoj skuplje, to je veći broj ilegalnih cigareta na tržištu. Krijumčarske bande trljaju ruke, a država ostaje bez milijardi poreznog novca.

Njemački pušači pojačano posežu za cigaretama čija pakovanja ne krase njemačke carinske markice. Prošle je godine svaka peta cigareta zapaljena u Njemačkoj bila kupljena na ilegalnom tržištu. To je porast od 1,5 milijardi ilegalnih cigareta više nego godinu dana prije.

Udruga njemačkih poduzetnika koji su povezani s prodajom i preradom duhana (DZV), smatra da je ovaj trend usko povezan sa sve češćim poskupljenjima duhanskih proizvoda na njemačkom tržištu. Odmah poslije Nove godine pakovanje cigareta poskupjelo je u prosjeku za 10 eurocenta. Tako sada kutija s 19 cigareta neke poznatije marke stoji 4,90 eura.

Tvornice ilegalnih cigareta

No veću štetu od samih proizvođača snosi država. Prokrijumčarene cigarete njemačkoj su državnoj blagajni lani prouzročile štetu od 4,2 milijardi eura.

Daleko najveći broj ilegalnih cigareta u Njemačku dolazi iz istočnih članica Europske unije. DZV smatra da se proizvodnja lažnih cigareta u međuvremenu preselila u zemlje unutar Europske unije, što olakšava daljnju distribuciju na Zapad.

Cigarete dobrim dijelom potječu iz pogona u kojima se proizvode originalne cigarete, no na istoku Europe postoje i tvornice koje proizvode isključivo za ilegalno tržište na Zapadu.

Najveći broj cigareta ostane na tržištu istočnog dijela Njemačke, odmah uz granicu s Poljskom. Tako na istoku zemlje, u tzv. novim saveznim pokrajinama, svaka druga cigareta potječe iz ilegalne trgovine. I nalazi policajaca su sve spektakularniji. Policija je početkom ovog tjedna u jednoj garaži u istočnom dijelu Berlina pronašla preko milijun neocarinjenih cigareta.

Bolja suradnja

U posljednjih deset godina broj prodanih “legalnih”, dakle ocarinjenih cigareta u Njemačkoj je pao sa 145 na 83 milijardi godišnje. DZV traži bolju suradnju policije i carina zemalja EU-a te isto tako bolju komunikaciju s duhanskom industrijom kako bi se pravovremeno otkrilo postojanje ilegalnih pogona za proizvodnju cigareta.

Duhanska industrija na kraju traži i intenzivniju borbu protiv uličnih bandi prodavača ilegalnih cigareta koje su, pogotovu na istoku Njemačke, uobičajena pojava u blizini trgovačkih centara i kolodvora. (Deutsche Welle)