Njemačka namjerava poboljšati zaštitu radnika u sektoru isporuke pošiljki

Dogovoreno je tako da će logističke kompanije ubuduće morati plaćati doprinose za radnike podizvođača koji to ne čine

Čelnici stranaka vladajuće koalicije u Njemačkoj postigli su dogovor o izmjenama zakona koje bi jamčile bolju zaštitu radnika u propulzivnom sektoru isporuke pošiljki. Dogovoreno je tako da će logističke kompanije ubuduće morati plaćati doprinose za radnike podizvođača koji to ne čine.

Umjesto da same zaposle radnike, mnoge kompanije angažiraju podizvođače čiji radnici onda obavljaju poslove vožnje i isporuke pošiljki. Često je riječ o stranim državljanima koji prema njemačkim zakonima nemaju ista prava kao redovno zaposleni radnici i često rade za manje plaće i poslodavci im u pojedinim slučajevima ne uplaćuju doprinose.

Izmjene zakona utanačene su u utorak navečer na sastanku čelnih ljudi vladajuće koalicije, koju čine stranke desnog centra Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) i Socijal-demokratska stranka lijevog centra.

Planirani zakon trebao bi jamčiti “pravednost u plaćanju doprinosa i socijalnu zaštitu radnika u sektoru isporuke pošiljki, ali i ravnopravno tržištno natjecanje”, stoji u priopćenju objavljenom nakon koalicijskih pregovora.

Odvojeno su zacrtane i mjere koje bi trebale smanjiti teret naknada i birokratskih opterećenja za mala i srednja poduzeća i građane. Ne navodeći detalje, čelnici vladajuće koalicije kazali su samo da njihova vrijednost premašuje milijardu eura. (Hina)