Njemačka: Potrošnja organskih proizvoda manja za 4%

Riječ je o prvom padu potrošnje organskih proizvoda otkad se ta hrana nalazi na tržištu

U razvijenoj zemlji kao što je Njemačka kriza je potrošače nagnala i na štednju kod potrošnje organskih proizvoda, zaključuje istraživanje agencije GfK, u kojem se navodi da je u prvoj polovini 2009. godine došlo je do prvog pada u potrošnji organskih proizvoda od vremena kada se ta hrana prvi puta našla na tržištu.

U prvom polugodištu ove godine potrošači su na organske proizvode (hranu i pića) potrošili 4% manje nego u istom lanjskom razdoblju, iako su cijene ove grupe proizvoda smanjene za prosječno 2%. Oko 85% kućanstava u Njemačkoj u tom je periodu kupilo barem jedan organski proizvod.

Unatoč smanjenju cijena za oko 7%, najveći pad potrošnje bilježe diskontne prodavaonice, dok su specijalizirane prodavaonice gotovo zadržale lanjsku razinu potrošnje, a i cijene su uglavnom ostale na razini prošlogodišnjih.

Potrošnju organskih proizvoda značajno određuje upravo raspoloživi prihod kućanstava. Redukciju u potrošnji nije pokazao samo onaj segment potrošača(oko 28%) koji smatra da im raspoloživi kućno budžet i u razdoblju krize omogućava potrošnju bez ekonomiziranja.

Ostali potrošači, koji imaju ograničene kućne budžete, razmišljaju čak jesu li organski proizvodi vrijedni plaćanja visokih cijena (pa i do 75%) u odnosu na standardne proizvode.

O istraživanju
: Ovi rezultati su izvod iz kompleksnog istraživanja što ga GfK Panel Service Germany provodi na uzorku od 30 tisuća reprezentativno izabranih kućanstava, koja dnevno bilježe sve detalje o kupljenim proizvodima robe široke potrošnje.