NKD grupa dolazi u Hrvatsku preko Mana mode

NKD grupa, jedna od najvećih tekstilnih maloprodajnih kompanija u Njemačkoj i Austriji, dolazi i u Hrvatsku, i to najvjerojatnije preko Mana mode, koja je u vlasništvu austrijske tvrtke Mana Moden Handels GmbH.

Naime, kao sjedište Nkd mode, novoosnovanoga trgovačkog društva koje je objavilo oglas za posao računovođe, stoji adresa Mana mode u Zagrebu. No je li riječ o franšizi, zastupstvu ili drugom poslovnom obliku suradnje, teško je znati s obzirom na to da u Mana modi nisu željeli izlaziti s informacijama jer je tvrtka Nkd moda tek u osnivanju.

Inače, NKD je tvrtka osnovana 1962., a osim u Njemačkoj i Austriji posluje u Italiji te Sloveniji te Švicarskoj.

I u recesiji se intenzivno širi, pa je tako prošle godine kupila trgovine triju tvrtki koje su se našle u problemima: Modehaus Keilbacha, Adesse Moden GmbH i Woolwortha.

Najviše poslovnica, i to tisuću, ipak ima u Njemačkoj, a zapošljava pet tisuća radnika te je 2008. ostvarila prihode od 35 milijuna eura; 114 milijuna eura uprihodila je u svojih 250 poslovnica u Austriji. Koncept poslovanja vrlo je sličan Mana modi jer je tvrtka uz slogan ‘kvaliteta ne mora biti skupa’ također orijentirana na jeftinije proizvode. (Lider)