NLB s uredom za zaštitu tržišnog natjecanja o Mercatoru

nlb-midiRazgovarat će se o tome kako odluka regulatora o zabrani slobodnog raspolaganja dionicama Mercatora utječe na osnivanje prodajnog konzorcija, pišu Finance

Prema neslužbenim informacijama predstavnici Nove Ljubljanske banke trebali bi se danas, u ponedjeljak, sastati s predstavnicima slovenskog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja, navodi slovenski poslovni dnevnik Finance.

Razgovarat će se o tome kako odluka regulatora o zabrani slobodnog raspolaganja dionicama Mercatora utječe na osnivanje konzorcija koji bi zajednički prodavao većinski udjel u najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

NLB u vlasništvu ima 10,75 posto dionica Mercatora.

Ured za zaštitu tržišnog natjecanja krajem travnja ograničio je tvrtkama iz grupe Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union i Radenska) i bankama (NLB, NKBM, Abanka Vipa, Banka Celje, Gorenjska Banka i Banka Koper) raspolaganje dionicama Mercatora. Prijenos dionica do odluke Ureda o usklađenosti  koncentracije s pravilima tržišnog natjecanja moguć je isključivo uz odobrenje regulatora.

Banke koje drže u vlasništvu dionice Mercatora već su dogovorile zajedničku prodaju dionica, ali još uvijek nisu potpisale sporazum.

Sporazum banaka predviđa da se u konzorcij mogu uključiti i ostala zainteresirana društva iz Grupe Pivovarna Laško. Spomenuta društva zajedno imaju 50,9-postotni vlasnički udjel u Mercatoru. (Bankamagazin)