mercator-ploca-midiDva nacrta ugovora trebala bi biti potpisana u roku tri tjedna, kako bi Mercator omogućio otvaranje svojih poslovnih knjiga u postupku dubinskog pregleda svojeg poslovanja

Nadzorni odbor Mercatora jednoglasno je potvrdio pregovaračke ciljeve vezane uz moguću prodaju natpolovičnog paketa dionica konzorciju potencijalnih investitora koji predvodi koncern Agrokor, potvrdilo je u ponedjeljak popodne vodstvo Mercatora u priopćenju za javnost objavljenom na web-stranicama Ljubljanske burze.

Riječ je o dva nacrta ugovora koji bi trebali biti potpisani u roku tri tjedna, kako bi Mercator omogućio otvaranje svojih poslovnih knjiga u postupku dubinskog pregleda svojeg poslovanja (due diligence).

Ugovorom između konzorcija kupaca dionica i uprave Mercatora trebalo bi zaštititi “financijsku snagu, radna mjesta i prava zaposlenih, odgovarajuća jamstva i povjerljivost grupe Mercator, te druge proceduralne aspekte” vezane uz moguću prodaju, te regulirati “Mercatorove obveze u procesu prodaje”, navodi se u priopćenju.

S druge strane, kako se dodaje, cilj sklapanja ugovora s konzorcijem banaka i Pivovarnom Laško koji raspolažu s natpolovičnim paketom dionica Mercatora jest “minimiziranje rizika refinanciranja” obveza skupine Mercator.

O pregovorima s obje strane Uprava Mercatora obavijestit će Nadzorni odbor na njegovoj sjednici zakazanoj za 2. prosinca.

Mercator podsjeća kako su takve garancije potrebne s obzirom da su Mercator i Agrokorova maloprodajna mreža Konzum konkurenti u regiji, te da bi prema sada poznatoj strukturi transakcije u slučaju prodaje Mercatora on postao ovisna tvrtka u okviru Agrokora.

Zato je sklapanje dvaju ugovora, jednog s koncernom kupaca i drugi s koncernom prodavača dionica, preduvjet da uprava Mercatora podrži proces prodaje, kako bi se na odgovarajući način zaštitili svi bitni interesi skupine Mercator, navedeno je u priopćenju Uprave Mercatora na internet stranicama Ljubljanske burze. (H)