Privatna hrvatska poduzeća će profitirati od 20 milijuna eura financiranja koje EBRD pruža SG Leasingu, lokalnoj podružnici Societe Generale Splitske banke, s ciljem osiguravanja sredstava za razvoj leasinga, prvenstveno za opremu, laka komercijalna vozila, kamione i prikolice, izvijestili su iz SG Leasinga.

Hrvatsko tržište leasinga je ozbiljno pogođeno globalnom financijskom krizom u posljednjih pet godina, pri čemu se ukupna aktiva sektora smanjila za 46 posto, dok je vrijednost novih  ugovora prošle godine bila manja za 65 posto u usporedbi s razdobljem prije krize.

Zbog nedovoljne dostupnosti dugoročnog i srednjoročnog financiranja za mikro, mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, leasing predstavlja jedan od važnijih izvora sredstava za investicije upravo za taj korporativni segment. EBRD podupire oporavak sektora putem Programskog okvira za financiranje leasing društava pri čemu financiranje SG Leasing predstavlja prvi konkretan projekt pod tim okvirom.

“Zadovoljstvo mi je potpisati današnji sporazum jer on označava početak jedne važne inicijative. Jačanje hrvatskog leasing sektora i pružanje potpore privatnim lokalnim poduzećima važni su ciljevi za EBRD, i projekt koji potpisujemo danas je usmjeren k ispunjavanju ta dva cilja”, izjavio je Nick Tesseyman, izvršni direktor EBRD-a za financijske institucije.

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, je dodala kako je financiranje SG Leasinga važan korak u aktivnostima EBRD-a u Hrvatskoj.

“EBRD podržava financijski sektor u Hrvatskoj uglavnom osiguravajući srednjoročno financiranje banaka. Naš novi programski okvir za leasing društva sada dodatno osnažuje financijski sektor. Posebno je važno naglasiti da će krajnji korisnici ovog zajma biti hrvatski poduzetnici koji pokreću hrvatsko gospodarstvo”, kazala je Jelušić Kašić.

Krešimir Steinbauer, predsjednik Uprave SG Leasinga, naglasio je kako će ovaj projekt suradnje između EBRD-a i SG Leasinga osigurati prijeko potreban financijski leasing “po mjeri” za mikro, mala i srednja poduzeća na hrvatskom leasing tržištu.

“Također, važno je naglasiti da će ‘ključni elementi’ ovog Programa – ‘financijske povlastice’ biti potpuno ‘preneseni’ našim poslovnim partnerima, s ciljem povećanja njihove konkurentnosti i mogućnosti daljnjeg rasta u ovom izazovnom okruženju”, rekao je Steinbauer.

EBRD kao investitor aktivno sudjeluje u Hrvatskoj još od osamostaljenja zemlje, uloživši do danas 2,95 milijardi eura u više od 160 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.