Skupština vjerovnika Purisa na današnjem je ročištu donijela odluku da će se o ponudama Geneze i Valipilea za zakup poslovne cjeline Puris d.d. u stečaju konačno glasati 15. srpnja 2014. godine na Odboru vjerovnika, izvijestili su iz Geneze.

Kako se navodi, ovakva odluka rezultat je predaje ojačane ponude od strane tvrtke Geneza koja uključuje i sudjelovanje novog partnera, tvrtke Fanon d.o.o. iz Petrijanca, inače vodećeg proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Važno je istaknuti da je Fanon jedina tvrtka u ovom sektoru koja svoju ukupnu proizvodnju plasira na tržište, s kapacitetom proizvodnje od ukupno 70.000 tona godišnje, a također i jedini izvoznik stočne hrane u zemlje Europske unije i Cefte.
“Uključivanjem tvrtke Fanon kao partnera ponuda Geneze dodatno je ojačana, a ključni elementi za budućnost Purisa dodatno osigurani”, navode iz Geneze.

Ponuda Geneze uključuje nastavak poslovanja pod brandom Puris, zapošljavanje 120 radnika odmah po početku zakupa, uspostavljanje suradnje s malim poduzetnicima i prijevoznicima s područja grada Pazina i općine Pazinštine te jasan interes za zakup poslovne cjeline uz mogućnost kupnje kada se steknu uvjeti.

Uz to, iz Geneze jamče i pokretanje vlastite proizvodnje peradi – jednodnevnih pilića i pura, tova pilića i pura odmah po potpisivanju Ugovora o zakupu, osiguranu dobavu stočne hrane i genetskog materijala (jaja) uz razvoj i unapređenje proizvoda za plasman na tržište srednje Europe, a za što su osigurani svi uvjeti obzirom je tvrtka partner Fanon izvoznik peradi na tržišta Austrije i Slovenije.

Osigurao bi se i plasman nove linije proizvoda prerađevina bez dodanih “E” standardnih aditiva odnosno bio prerađevina s prirodnim dodacima, zatim pokretanje prodaje kroz sve postojeće prodajne kanale Geneze te maloprodajne trgovine uz otvaranje novih maloprodajnih objekata u RH i regiji, uredno podmirivanje svih troškova vezanih uz zakup poslovne cjeline i redovito održavanje opreme i objekta, a koji će tako zadržati stabilnu cijenu za daljnju prodaju u stečajnom postupku.

Također, ne manje važnim smatraju i prednosti za vjerovnike društva Puris d.d. u stečaju jer zakupom od strane Geneze svi značajni troškovi prelaze na zakupca, što će omogućiti stabilan nastavak stečajnog postupka i očuvanje vrijednosti Purisa.

Svoju ponudu Geneza temelji na ozbiljnim referencama i ostvarenim izvrsnim rezultatima u tvrtkama s teškoćama u prehrambenoj industriji, izražavajući jasnu viziju budućnosti Purisa kao važnog brenda ove regije, ali i Hrvatske u cjelini, kaže se u priopćenju.