anuga-ftdNa najvećem svjetskom sajmu prehrambenih artikala Anuga ovaj put nisu bili tema samo novi proizvodi, nego i nešto posve drugo: 6.600.000 tona hrane koju samo Nijemci bacaju svake godine.

Najveći sajam prehrambenih proizvoda na svijetu, Anuga, danas završava u Kölnu. I ovaj put je na sajmu bilo prisutno preko šest i pol tisuća tvrtki iz stotinjak zemalja. Već tradicionalno je došao i čitav niz tvrtki iz Hrvatske – da spomenemo samo Kraš, Koku, Podravku, Paške sirane… I već tradicionalno, svi koji dolaze na Anugu veoma brzo shvate kako je vrlo teško probiti se na police samoposluživanja, jer je i ponuda upravo – golema.

Crvena sol i gotova jela
Tim više što je ovogodišnja zemlja-partner Italija koja već i sama ima preobilje mediteranskih delikatesa. No Anuga je mjesto na kojem se okupljaju proizvođači iz čitavog svijeta pa tako je u Köln došla i crvena tekuća sol s Havaja, biološki čaj od bambusa iz Koreje ili šećer od cvjetova kokosa – koji navodno sadrži visoku količinu kalija.

Uopće, ekološka hrana je i na ovoj Anugi bila važna tema, osobito nakon što se uvijek iznova pojavljuje neka pošast koja je stvorena zbog industrijske proizvodnje hrane kao što je nedavno to bila bakterija ECEH.

S druge strane, upravo industrijska priprema obroka bila je također golema tema na ovom sajmu prehrambenih proizvoda. U vremenima kada nitko od ukućana više “nema vremena” za pripremu poslastica, tu su “Convenience Products” – gotova ili polugotova jela kojima je potrebno tek nekoliko minuta prije nego što se nađu na tanjuru. I tu je izbor sve veći: od hamburgera za koje nije potrebna niti tava, nego običan toster pa do najegzotičnijih specijaliteta.

Proizvođači su očito dobili dojam kako je potrošačima problem čak i oguliti bananu: tako su se nudili i gotovi obroci jabuke ili banane, usitnjeno ili u želatini, u porcijama koje sadrže točno 150 kalorija.

Svaki peti proizvod završi u smeću
Ali dok se izlažu novi specijaliteti i traže kupci za stare poslastice, na ovom sajmu prehrambenih proizvoda su i proizvođači hrane odlučili ozbiljno razgovarati o pravoj planini hrane koja se baca svake godine. Grubo rečeno, ako pogledate u kolica nekog kupca u samoposluzi u Njemačkoj, već okvirno možete reći kako će svaki peti proizvod koji se kupuje – završiti u smeću.

Kako su izračunali u institutu The Consumer View iz Bremena i stručnjaci proizvođača folija za namirnice Cofrecso, dok svaki Nijemac godišnje baca oko 80 kilograma hrane, više od polovice (59%) od onog što je bačeno bi se mogao i dalje konzumirati kada bi, u najgorem slučaju, hrana bila pravilno skladištena.

Sve u svemu, u smeću – i to samo u Njemačkoj – svake godine završi više od šest i pol milijuna tona prehrambenih proizvoda, jer je tu i 310 tisuća tona hrane koja se pokvari ili joj istekne rok trajanja na policama trgovina. To znači da samo trgovine time godišnje gube oko 1,2 milijarde eura, a koliko se – u eurima i centima – može uštedjeti u domaćinstvima pravilnom kupnjom, teško je i procijeniti.

Proizvodnja drvenog željeza
To je golem problem i proizvođačima, jer se od njih traži da krenu u dva, potpuno suprotna pravca: s jedne strane se traže biološki proizvodi i proizvodi bez ikakvih dodataka – ne samo aroma, nego na primjer i bez šećera.

S druge strane, traže se proizvodi koji će trajati sve dulje i prirodu je veoma teško “prevariti” bez da se duboko posegne u škrinju kemije i fizike: dovoljno je pogledati samo na police sa svježim mlijekom za koje se obećava da će ostati “svježe” gotovo mjesec dana.

Zato proizvođači i dalje neumorno istražuju – a rezultati se u pravilu mogu pronaći upravo na sajmu Anuga. (Deutsche Welle)