Novi HPB-ov model za poduzetnike: Ciljana ponuda, digitalne usluge i edukacija

Najveća banka u hrvatskom vlasništvu želi postati vodeća banka za male i srednje poduzetnike i u fokus stavlja brzo i jednostavno poslovanje

Hrvatska poštanska banka predstavila je novi poslovni model za poduzetnike koji su jedan od njenih strateških segmenata. Najveća banka u hrvatskom vlasništvu želi postati vodeća banka za male i srednje poduzetnike i u fokus stavlja brzo i jednostavno poslovanje, ciljanu ponudu, poticanje investicija i inovacija te digitalizaciju.

DIGITALNA BANKA
“HPB se razvija u smjeru digitalne banke, a novim tehnološkim rješenjima i inovativnim uslugama želimo pridonijeti jednostavnijem poslovanju svojih klijenata”, naglašava Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima. Od 2018. godine poslovni klijenti u HPB-u mogu online otvoriti transakcijski račun, zatražiti karticu i kredit, a Banka nastavlja s razvojem digitalnih usluga. Cilj HPB-a je da postane jednako dostupna građanima i poduzetnicima iz centra Zagreba i npr. onima iz Iloka, manje dostupnih dijelova Like i Gorskog kotara. HPB je tamo gdje su klijenti, pružajući im uslugu na način koji im najviše odgovara – u nekoj od 53 poslovnice, 11 regionalnih centara, oko tisuću poštanskih ureda ili u HPB digitalnoj poslovnici.

PODUZETNIČKI PAKETI
Kako bi se prilagodila specifičnim potrebama poduzetnika, HPB kreira specijalizirane ponude za različite industrijske grane poput IT-a, turizma, poljoprivrede, prerađivačke industrije, trgovine. Od novosti za poduzetnike Zorić ističe posebne pakete proizvoda: HPB Starter – paket dobrodošlice, HPB Bilder – za postojeće i nove klijente te HPB Lider – prošireni paket proizvoda i popusta s najvećim pogodnostima za financiranje i prilagodbom poslovnim potrebama, kao i dva specijalizirana paketa namijenjena stambenim upraviteljima i računovodstvenim servisima.

“Potičemo sve djelatnosti i zanimanja koja generiraju vrijednost za Hrvatsku, a naročito male i srednje poduzetnike kao pokretačku snagu gospodarstva. Drago nam je kad možemo podržati moderne tehnologije, mlade inovativne ljude, start-upove, svaku investiciju i nova zapošljavanja, ali moram naglasiti da u HPB-u svi imaju jednaku šansu”, istaknula je Zorić.

EDUKACIJA
HPB provodi edukacije poduzetnika kroz različite projekte kojima potvrđuje svoju društvenu odgovornost i doprinos pokretanju biznisa u Hrvatskoj. Kako bi potaknuli širenje znanja i snažnije povezivanje poduzetnika s financijskim institucijama, HPB organizira vlastite konferencije te edukacije u suradnji s partnerima kao što je EBRD.

EU DESK
Novoosnovani HPB EU desk je profesionalna jedinica otkud će se distribuirati informacije, educirati prodajna mreža i gdje će se dizajnirati prilagođeni proizvodi i kreditne linije u skladu s potrebama klijenata. Izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom, Marina Puljiz, napominje da HPB već dulje vrijeme sudjeluje u sufinanciranja EU-projekata, ali je s rastom njihovog broja i složenosti logičan korak bio osnivanje EU deska. “Put od odobrenog projekta do isplaćene EU potpore dug je i zahtjevan”, kaže Puljiz te objašnjava: “Procijenili smo da pametnom specijalizacijom HPB može doprinijeti apsorpciji na nacionalnoj razini, a kako smo jedina velika komercijalna banka u državnom vlasništvu, time je naša odgovornost u ovom dijelu još i veća.”

SURADNJA S JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE
HPB je razvila model suradnje s lokalnom upravom koji uključuje podršku kroz financiranje i kroz ekspertizu i savjetodavnu uslugu. Prije godinu dana osnovana je direkcija za suradnju s JLS-evima, a ove godine HPB je proširio kapacitete radnih timova u segmentu sufinanciranja projekata iz fondova EU, projektnog financiranja u područjima poput energetike itd. “Podrška JLS-evima od iznimne je važnosti za HPB kao najveću banku u hrvatskom vlasništvu. Naš cilj nije samo prepoznati nego i potaknuti što veći broj održivih projekata koji će doprinijeti snažnijem razvoju lokalne zajednice i podizanju kvalitete života građana”, ističe Marina Puljiz.

Prethodni članakVivis Svježi krem sir – novi okus povrće
Sljedeći članakParizeri: Statusni potrošači