trgovina-kupci-market-sendvic-midiDragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendviča. Kazna i za prodavača i za kupca iznosi 5.000 kuna.  Hvala na razumijevanju! – natpis je koji je jučer osvanuo na vratima trgovine poduzeća »Kvarner Punat« na opatijskoj Pančeri pored hotela Bellevue, piše riječki Novi list.

Kako su objasnile prodavačice, informaciju o ovom  »stop pravljenju sendviča u trgovinama« zakonu saznale su dan ranije putem medija, a natpis na vratima odmah je izazvao komešanje i nevjericu među stalnim kupcima.

Pripremljeni, a zatim kupljeni sendvič iz  obližnje »butige«, mogao bi, naiđe li inspekcija, izazvati pravi »udar na ionako prazne džepove«. Ipak, u dogovoru s upravom, hrabre opatijske  prodavačice odlučile su i dalje svojim klijentima praviti »najskuplji sendvič na svijetu« te je natpis ubrzo skinut s vratiju, a u tome su ih podržali i sami kupci.

U većim marketima već duže vrijeme pripremanje sendviča nije uobičajeno i u pravilu se odvojeno kupuju peciva i odabrani sadržaji (sir  ili salama), no manji trgovci nastoje udovoljiti željama i zahtjevima potrošača.

Umjesto da sami kupci rade sendviče za marendu, to za njih učini prodavačica, no ako je kazna za takav postupak tako visoka, moglo bi se dogoditi da učenički »panin s pet deka parizera« ili onaj radnički od »pola pinke s mortadelom«, stvarno otiđe u povijest.

“Smatramo kako ovaj zakon nije u redu, jer ne vidim razloga zašto naše prodavačice ne bi radile sendviče ako zadovoljavamo sve higijenske uvjete po HACCP standardima. Naše prodavačice rade sendviče s  rukama u rukavicama i s hvataljkama, ne stavljamo nikakve umake, već  samo ljudima prerežemo kruh i stavimo unutra sir i mortadelu. Zamislite da vam u trgovinu dođe neki radnik s prljavim rukama od posla, zamoli vas da mu složite sendvič i vi ga odbijete. Zar nije bolje da mu  prodavačica napravi sendvič nego da se on mora bez veze mučiti”, kazao je Gordan Žic, direktor »Kvarner Punta« koji posluje u okviru zagrebačkog trgovačkog udruženja »Ultra Gros«.

Prema tumačenju tajnika opatijskog Udruženja obrtnika Dušana Mušća, zabrana pripremanja sendviča u trgovinama regulirana je Zakonom o hrani iz 2007. godine, prema kojem valja razlikovati trgovačku od uslužne djelatnosti.

“Ne možemo se boriti za trgovce u ovoj situaciji, jer postoje ugostitelji koji moraju zadovoljiti određene propise kako bi svojim gostima  mogli posluživati sendviče. Trgovine bi u tom smislu trebale samo prodavati osnovne namirnice, a ukoliko žele mogu se doregistrirati kao ugostiteljski objekt te na taj način riješiti ovaj problem”, kazao je Mušćo.

On pritom zaključuje kako bi obavljanje djelatnosti za koju niste registrirani trebalo biti kažnjivo. “Nastojimo pomiriti interese između obrtnika raznih djelatnosti i s  time u svezi dajemo sugestije zakonodavcu koji neovisno o tome zatim radi propise.”

Tajnik Obrtničke komore Primorsko-Goranske Županije Željko Dimitrić istaknuo je kako oni nisu upoznati s nikakvom zabranom pripremanja sendviča u trgovinama, već da je samo zabranjena njihova konzumacija u dućanima.

On je upozorio i kako u Zakonu u trgovini stoji da »trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obrađivati hranu tako da bude primjerena za uporabu«, što bi sugeriralo da se sendviči u trgovinama ipak mogu spremati. (Novi list)