NTL uskoro počinje s radom

Kandidat za gradonačelnika Splita ljedeći će tjedan objaviti službeni početak rada Narodnog trgovačkog lanca

U tjednu najžešće predizborne utrke i završince za lokalne izbore Željko Kerum objavit će, nakon četiri mjeseca kašnjenja, službeni početak rada Narodnog trgovačkog lanca (NTL).

Objavljivanje početka rada tog novog trgovačkog lanca marketinški će se dobro poklopiti sa završnicom predizborne utrke u kojoj Kerum sudjeluje kao kandidat za gradonačelnika Splita.

Udjel u trgovini 17 posto
Kerum bi zajedno s predstavnicima ostalih trgovaca, koji će lanac činiti, početak službenog rada trebao objaviti tijekom idućeg tjedna, potvrdio je jedan od trgovaca unutar NTL-a.

Iz NTL-a je neslužbeno potvrđeno tek da je novi trgovački lanac sastavljen od 11 trgovaca, među kojima su Kerum, Diona, Tommy i članice CBA grupe koju čine Studenac iz Omiša, Bakmaz iz Zadra, Biljemerkant iz Osijeka, Boso iz Vinkovaca, IDIS iz Siska, PEMO iz Dubrovnika i Trgonom iz Novog Marofa, registriran u ožujku.

zeljko-kerum-midi
Željko Kerum

Kerum jedan je od glavnih inicijatora osnivanja ovog lanca koji bi s oko 17 posto udjela u trgovini Hrvatske trebao biti glavna konkurencija najjačem trgovcu Konzumu. Članice NTL-a objavile su ujedinjavanje još početkom studenoga prošle godine, te najavile početak rada za početak siječnja, kada se na svim trgovinama iz sastava NTL-a trebao pojaviti i zajednički logo.

Od siječnja do danas nitko od članica lanca nije se htio očitovati o tijeku pregovora, a kako nam je rekao jedan od konzultanata koji je ranije sudjelovao u poslu ujedinjavanja, do sada su članice NTL-a jedino zajedno ugovarale nabavu robe.

Nova trgovačka grupacija ima trenutačni udjel u trgovini Hrvatske oko 17 posto.

Niže cijene
Kerum je isticao da je ujedinjavanje jedini način da se manji trgovci, posebice regionalni, suprotstave dominaciji Konzuma koji drži oko 30 posto tržišta i stranih trgovačkih lanaca. Najavljeno je i da će ujedinjavanje donijeti niže cijene u njihovim trgovinama, ali i da bi plaće zaposlenih unutar NTL-a mogle biti izjednačene. (jutarnji.hr)

NTL u brojkama

* 11 trgovaca dogovorilo udruživanje u studenom 2008.
* u siječnju 2009. NTL trebao započeti sa zajedničkim radom
* 11.000 – broj zaposlenih u NTL-u
* 1000 trgovina
* 8 milijardi kuna prihoda
* 10 milijardi kuna planirani prihod u iduće dvije godine
* namjeravaju se širiti na tržišta zemalja bivše Jugoslavije