Od 1. srpnja nema više prošeka

Prema informacijama objavljenim na stranicama Ministarstva poljoprivrede, čini se da su desertnom vinu prošeku u Hrvatskoj odbrojani dani, barem što se tiče imena.

Tijekom pretpristupnih pregovora s Europskom unijom, Republika Hrvatska je, između ostalog, tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza ‘Prošek’ u Annex XII dio B Uredbe Europske komisije br. 607/2009. Međutim, Europska komisija je istaknula da bi korištenje tradicionalnog izraza ‘Prošek’ dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti ‘Prosecco’, koja je zaštićena od strane Italije i već postoji u Europskoj uniji”, piše Ministarstvo poljoprivrede.

Proseco se u Italiji proizvodi u petnaestak općina u pokrajni Treviso, a godišnje se proizvede oko 160 milijuna boca. Dakle, radi se o autohtonoj talijanskoj sorti grožđa koja je namijenjena proizvodnji pjenušavih vina, a ne tehnologiji prerade vina kao što je slučaj u Hrvatskoj.

U ministarstvu ističu kako su tijekom pretpristupnih pregovora isticali kako se na hrvatskom jeziku naziv “Prošek” različito piše u odnosu na talijanski “Prosecco” te da je to sasvim drugi proizvod (lagani pjenušci voćnih aroma), no EU je zatražila povlačenje tog zahtjeva. Tako će ulaskom u EU, odnosno 1. srpnja 2013., biti zabranjeno korištenje imena Prošek. (Lider)

Prethodni članakŠafram i KTC nagradna igra
Sljedeći članakKolovoz 2013.