Austrijanci su kupili franšizu SPAR-a za hrvatsko tržište pa je, razumljivo, SPAR Hrvatska u njihovom vlasništvu, no SPAR je izvorno nizozemski maloprodajni lanac i franšiza

Spar Austria, najmlađa tvrtka unutar grupe samostalnih kompanija koje posluju pod okriljem SPAR Internationala, osnovala je 2000. godine hrvatsku podružnicu. Ovaj međunarodni maloprodajni lanac i franšiza hrvatskim potrošačima je poznat od 2005. godine kada je otvorena prva INTERSPAR poslovnica u Zadru.

SPAR-ovim ulaskom na naše tržište, dijelom radi naziva ali i činjenice da smo se s ovim dućanima prvotno susretali u Austriji, stvorilo se mišljenje kako je ova kompanija iz spomenute zemlje, što je samo djelomično ispravno.

PORIJEKLO SPARA
Naime, priča o SPAR-u počinje početkom 30-ih godina 20. stoljeća kada je Europu zahvatio trend širenja trgovačkih lanaca.

Mali trgovci u takvim tržišnim uvjetima nisu imali previše mogućnosti pa je 1932. godine Nizozemac Adriaan van Well, potaknut razmišljanjem o tome kako će neovisni veletrgovci i trgovci na malo postići bolje poslovne rezultate radeći zajedno, osnovao DESPAR, preteču današnjeg SPAR-a.

Naziv je došao od akronima motiviranog idejom o udruživanju “Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig”, što u slobodnom prijevodu s nizozemskog znači “svi profitiraju zajedničkom suradnjom”.

EUROPSKO ŠIRENJE
Nakon osnivanja ovaj lanac se prvotno razvijao diljem Nizozemske, a 1947. godine, kada je otvorena prva DESPAR-ova prodavaonica u Belgiji, proširio se i van matičnih granica te skratio naziv u danas nam poznati SPAR.

Radi podrške na belgijskom tržištu, ali i nastavka razvoja SPAR-a u inozemstvu, 1953. godine javila se potreba za osnivanjem SPAR Internationala.

Taj poslovni potez potaknuo je naglo proširenje ovog trgovačkog lanca po Europi tijekom 1950-ih.

Upravo zato posebnu važnost u prošlosti ove tvrtke ima prvi SPAR međunarodni kongres iz 1955. godine kada je uočena potreba da tvrtka izađe iz okvira europskog tržišta i postane globalna organizacija.

SVJETSKI USPJEH
Zahvaljujući spomenutim zbivanjima narednih 20 godina SPAR je povećavao svoju prisutnost na europskom tržištu, ali se proširio i na Aziju te Afriku. U tom razdoblju tvrtka je otvorila svoje prodavaonice u 14 zemalja na tri kontinenta, ali je došlo i do značajnog iskoraka njihovog marketinga.

Naime, Raymond Loewy, otac industrijskog dizajna, 1968. godine dizajnirao je SPAR-ov logo koji je i danas aktualan. Inače, SPAR prevedeno s nizozemskog jezika označava jelku od kuda i potječe njegov prepoznatljivi logo koji je od osnivanja imao pet manjih preinaka, ali su boje i znak čitavo vrijeme ostali nepromijenjeni.

Do 1999. godine SPAR je bio zastupljen u 21 zemlji. Samo godinu kasnije ovaj lanac je ušao na tržišta velikih zemalja poput Rusije, Kine i Indije te je istodobno nastavio svoje proširenje po srednjoj i istočnoj Europi i Africi.

AKTUALNO STANJE
Zahvaljujući vizionarskom duhu van Wella koji je znao prepoznati potencijal udruživanja, SPAR International, temeljem lanjskog godišnjeg izvješća, ima više od 12 tisuća prodavaonica u 35 zemalja diljem svijeta, a sjedište im je u Amsterdamu.

Na razvoju ove kompanije radi više od 80 partnera među kojima je i austrijska grupa koja zapošljava oko 40 tisuća ljudi te pod čijim okriljem radi i hrvatska podružnica.
Potporu tvrtkama članicama SPAR-a Austria pruža društvo ASPIAG (Austria SPAR International AG) koje je s tim ciljem i osnovano 1990. godine.

Uz spomenute zemlje, grupa SPAR Austria prisutna je i u sjevernoj Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, a donedavno je imala i podružnicu u Češkoj.

Naime, u ožujku ove godine sklopljen je ugovor o kupnji poslovanja trgovačkog lanca SPAR Austria na češkom tržištu čime je 50 SPAR-ovih trgovina preuzeo nizozemski Ahold.

Ukupna prodaja SPAR-a Austria lani je iznosila 5,8 milijardi eura, dok je ukupna prodaja SPAR Internationala dosegla 32,2 milijarde eura.

U ovaj ukupni rezultat uključeno je i poslovanje na hrvatskom tržištu. Prema podacima matične kompanije, SPAR Hrvatska lani je ostvario prodaju od 295 milijuna eura, što je ostvareno kroz 26 maloprodajnih mjesta prosječne kvadrature 2855 m2.

Međutim, u ovoj godini tvrtka je krenula u značajnu ekspanziju te je svoju mrežu povećala na ukupno 48 dućana.

Naime, otvorili su po jedan hipermarket i supermarket te su u lipnju preuzeli 20 prodajnih mjesta Dinova-Dione na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije tako da u ovom trenutku imaju 17 INTERSPAR hipermarketa i 31 SPAR supermarket u kojima je zaposleno više od 2.500 djelatnika.

Zanimljivo je spomenuti i kako 80 posto proizvoda S Budget robne marke SPAR-a Hrvatska potječe iz domaće proizvodnje, što je svojevrsni dokaz samostalnosti SPAR-ovih filijala.

Prvi takav proizvod na našem tržištu je predstavljen 2010. godine pod nazivom Ingo Drink, instant čokoladni napitak koji je proizveden u suradnji s domaćim konditorom Krašom.

Imajući sve navedeno na umu vidljivo je kako se vlasnici SPAR-a razlikuju praktično od zemlje do zemlje pa s obzirom na to da SPAR trgovine djeluju kroz nezavisno vlasništvo, odnosno putem franšiza, razumljivo je i od kuda potječu zabune o vlasništvu i porijeklu ove nizozemske kompanije.