Od prodaje robe široke potrošnje ostvareno 3 bilijuna dolara prihoda

Najvećih 250 tvrtki za proizvodnju i prodaju robe široke potrošnje na svijetu u prošloj je fiskalnoj godini ostvarilo neto prihod od prodaje u vrijednosti skoro 3 bilijuna dolara.

To je porast od 10,6 posto u odnosu na prethodno financijsko razdoblje. Međutim, svaka šesta tvrtka zabilježila je stagnaciju ili pad prihoda od prodaje, što je vjerojatno nagovještaj trenda koji se može očekivati ove godine, ističe istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Od deset vodećih tvrtki, čak je sedam iz elektronske industrije (Samsung, HP, Matsushita, Sony, Nokia, Toshiba i Dell), a ostala Top10 mjesta zauzimaju proizvođači hrane i pića (Nestle, Altria) i proizvoda za osobnu njegu (Procter&Gamble), navode iz Deloittea. U ovoj su grupi najveći porast prodaje u prošloj fiskalnoj godini ostvarili Nokia (24,2 posto) i Samsung (15,3 posto), dok je najveći pad prodaje zabilježila američka Altria (-27,2 posto).

Na Deloitteovoj listi zastupljene su tvrtke koje se bave proizvodnjom i prodajom robe široke potrošnje iz 36 zemalja svijeta. I dalje dominiraju tvrtke iz SAD-a, kojih je među Top 250 čak 85. Međutim, dok tvrtke na listi bilježe prosječni rast prihoda od prodaje od 7,2 posto, rast američkih tvrtki gotovo je upola manji (3,8 posto). Europske tvrtke, naprotiv, zabilježile su rast prihoda od prodaje od 7,9 posto, a među njima najbolji prosjek (13,7 posto) imaju francuske tvrtke.

Kao i prethodne godine, Deloitteova analiza pokazuje da najveću stopu rasta prihoda od prodaje, od čak 24,1 posto, imaju tvrtke za proizvodnju igračaka i ostalih proizvoda namijenjenih slobodnom vremenu. Iako najbrojnije na listi, tvrtke za proizvodnju hrane, pića i duhanskih proizvoda bilježe prosječni rast prihoda od prodaje od 6,3 posto, što je niže od općeg prosjeka.

Deloitteovo istraživanje temelji se na posljednjim dostupnim financijskim pokazateljima za razdoblje do lipnja 2008. (pd)