Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila je 94 projekta, ukupne vrijednosti od 266,65 milijuna kuna

Na 10. natječaju za IPARD mjeru 101, koja se odnosi na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila je 94 projekta, ukupne vrijednosti od 266,65 milijuna kuna. To je drugi najbolji odaziv na natječajima za ovu mjeru.

Kako su u srijedu izvijestili iz Agencije, ukupna ulaganja u prijavljene projekte predviđena su na razini od 266,65 milijuna kuna ili 34,84 milijuna eura, a tražene potpore iznose 141,77 milijuna kuna ili 18,5 milijuna eura.

Do sada je Agencija isplatila ukupno 123 milijuna kuna za 97 završenih projekata poljoprivrednih gospodarstva u ovoj mjeri.

Vrlo dobar odaziv, navode iz Agencije, bio je i na natječaj za mjeru 103 IPARD programa, koja se odnosi na preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda, a na koji je prijavljeno 12 projekata, u vrijednosti od 152 milijuna kuna, s traženom potporom od 76 milijuna kuna.

S obzirom da najveći broj poljoprivrednih proizvođača čeka raspisivanje natječaja u okviru Programa ruralnog razvoja, jer on donosi puno više mogućnosti od IPARD programa, pristigli broj projekata i iznos tražene potpore na ova posljednja dva IPARD natječaja pokazuje da interes za korištenje EU sredstava ne jenjava te da ulaganja u podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika rastu, ocjenjuju iz Agencije. (Banka.hr / Hina)